Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-10 09:30:00

Súlyos botrányba keveredett az adományokat gyűjtő szervezet

Így sikkaszt a kínai vöröskereszt

Komoly bizalmi válságot okozott a kínai vöröskereszt számára a június végén a Sina mikroblogon kirobbant botrány, mely mára a lakosság nagy részét a szervezet ellen fordította.

A mikroblogon aktív közösség kíváncsiságának, felháborodásának, nem utolsósorban pedig nyomozói képességeinek köszönhetően derült fény a kínai vöröskereszt munkatársainak adományokkal való visszaélésére.


Milliók folytak el

Az elmúlt hetek egyik legtöbbet vitatott közösségi témájává vált esetet a szervezet a „kínai Twitteren”, a Sina mikroblogon posztoló munkatársának bejegyzései indították el június végén.
A 20 éves, magát Guo Mejmej Baby-nek (Guo Meimei) nevező fiatal nő sportautóiról, egyedi tervezésű táskáiról, luxusútjairól való fotók közzétételével hívta fel magára a figyelmet. A jóléttel való hivalkodás ugyanakkor nem szokatlan a kínai újgazdagok közt, az igazi meglepetést az egyébként középosztálybeli családból származó hölgy munkahelye okozta: Guo a vöröskereszt kereskedelmi kamarájának kereskedelmi menedzsereként listázta magát.


Szegényektől vonta meg a segítséget
Fotó: solariasun.com

A szervezettel és az adományozás tisztaságával szemben szkeptikus mikroblog-olvasók az összefüggések kiderítésére nyomozásba kezdtek, s némi utánajárást követően kiderítették: a fiatal nő a vöröskereszt adományait begyűjtő egyik kereskedelmi vállalat magas rangú beosztottjának, a 42 éves Wang Csün-nek (Wang Jun) a barátnője. A kettejük közti kapcsolatot Guo később tagadta mikroblogján, a férfinek azonban július elején távoznia kellett posztjáról, és jelenleg mindkettejüket közösségi pénzek elsikkasztásával gyanúsítják.


Szabálytalanságok tömkelege

A botrány kirobbanását követő napokban a kínai vöröskereszt tagadta, hogy Guo Mejmej a munkatársa lenne, „ez az állítás azonban korántsem jelenti a szervezet ártatlanságát” – fogalmazott meglepően erősen a pekingi pártvezetés lapja, a People's Daily. A bizalmatlanságot az állami felügyelet vizsgálódása is tovább növelte: a hivatal július eleji felülvizsgálata során öt helyen talált szabálytalanságokat a kínai vöröskereszt 2010-es költségvetésében. A problémás területek közt szerepel az indokolatlan költekezés, de kritika érte a szervezetet a források nem megfelelő allokációja miatt is.

A tavaly 70 milliárd jüan (csaknem kétezer milliárd forint) adományt begyűjtő, hitelességét javítani igyekvő kínai vöröskereszt nagyobb átláthatóságot és nyitottságot ígért a jövőben, s az összes beérkező adomány és a vásárlásokról szóló számla publikussá tételét szorgalmazza. A szervezet saját oldalt is nyitott hétfőn a Sina mikroblogon, azonban már az első napokban negatív kommentek ezreivel kellett szembesülnie, sokan adományaikat követelték vissza. A dühös internetezők az elmúlt időszak visszaéléseit is felelevenítették, így a márciusi földrengést követő tisztázatlan sátor-beszerzéseket, vagy a szervezet sanghaji irodájában dolgozó 17 fő egyik csaknem 10 ezer jüanos (284 ezer forint) áprilisi vacsoraszámláját.

 

–MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.