Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-20 19:02:00

40 év után állítják bíróság elé a bűnösöket

Igazságtétel a bangladesi tömeggyilkosságok ügyében

Sok bengálihoz hasonlóan, az elismert szobrász, Ferdousy Priyabhashini örül annak, hogy az 1971-es függetlenségi háború tömeggyilkosságot és nemi erőszakot elkövető bűnöseit végre bíróság elé állították.

Priyabhashini asszony akkoriban – vagyis 1971-ben – 23 éves volt. A BBC-nek adott interjújában elmesélte, hogy egy csapat pakisztáni katona és bangladesi szövetségeseik rontottak be otthonukba, és a férje, valamint három gyermeke szeme láttára elhurcolták őt. A családja tehetetlenül nézte végig, ahogyan az asszonyt egy katonai terepjáróba tuszkolják. A nőt hét hónapig tartották fogva, sorozatos nemi erőszakot követtek el rajta, állandóan kínozták Dakkában, egy katonai táborban. Az asszony elmesélte, hogy fizikai és mentális gyötrelmeknek volt kitéve, fogvatartói nem ismertek kegyelmet. Azt is elmondta, hogy a szeme láttára ölték meg több barátját és azok hozzátartozóit. Priyabhashini a BBC-nek elmondta, hogy örül annak, hogy 40 évvel a borzalmak után a felelősöket bíróság elé állították.


Vérben fogant ország

Banglades születését a vér és erőszak szülte, amikor 1971. március 26-án önkényesen kikiáltotta függetlenségét az akkori Pakisztáni Uniótól. Az 1947 és 1971 között folyó Bangladesi Függetlenségi Háború, december 10-e hozta el az ország tényleges függetlenségét. A háború végül azzal ért véget, hogy a pakisztáni erők India irányítása alá kerültek, de ez több millió menekültet eredményezett: az emberek ugyanis féltek az elkövetkezendő brutalitásoktól.

Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy hány ember életébe került a rövid, de annál kegyetlenebb polgárháború, de óvatos becslések szerint 3 millió ember vesztette életét és több száz nőt becstelenítettek meg a 9 hónapig tartó harcok ideje alatt. A kisebbségben levő hindu közösség volt a fő célpont, sokakat kényszerítettek arra, hogy térjenek át az iszlám vallásra.


Nem ismertek kegyelmet. Fotó innen

Röviddel a háború befejezte után az áldozatok és az emberjogi szervezetek a felelősök fejét követelték. Az eredmény: Delhi, Dakka és Iszlamabád abban egyeztek meg, hogy nem vonják felelősségre a pakisztáni háborús bűnösöket, mi több: hazaengedték őket hazájukba. Az áldozatokért és azok családjáért harcoló szervezetek nem hagyták annyiban a dolgot, és tavaly végre előrelépés történt az ügyben.

A kormányon levő Awami Liga elérte, hogy Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) elé állítsák azokat a bangladesieket, akik a pakisztáni erőkkel karöltve vitték végbe a borzalmakat. Ez idáig hét embert tartóztattak le, köztük két embert a bangladesi nacionalista pártból és öt embert az iszlamista Jamaat-e-Islami pártból. Mindannyian tagadják az ellenük felhozott vádakat, de vélhetően Dakka városában állnak majd bíróság elé.

A Jamaat-e-Islami párt az ország legnagyobb iszlamista csoportja, és 40 éve ellenezte Banglades függetlenedését Pakisztántól. Az iszlamisták közül többen is a pakisztáni katonák oldalára álltak, gyakorlatilag saját hazájuk ellen harcoltak. Mindkét csoport most azzal vádolja a bangladesi kormányt, hogy bosszúból intéztek támadást ellenük, és valójában politikai tevékenységükben akarják akadályozni őket.

Shafique Ahmed, bangladesi igazságügyi miniszter szerint azonban szó sincs erről. Elmondta: a tárgyaláson független bíró ítélkezik majd, és teljesen átlátható lesz. Hozzátette: nemzetközi szakértőket is felkértek arra, hogy vegyenek részt az eljárásban, és a vádlottaknak minden lehetőséget megadnak, hogy bizonyítsák ártatlanságukat. Ahmed azt is elmondta, hogy az eljárás nagyon fontos az országnak és a bangladesieknek.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.