Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-02 21:00:00

A náci világ megelevenítését „gyalázatosnak” tartják

Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen

Izraeli holokauszt-túlélők és politikai vezetők felháborodásukat fejezték ki, miután egy jeruzsálemi tüntetésen az ultraortodox zsidók Dávid csillagot és hasonló öltözetet viseltek, mint a rabok koncentrációs táborokban.

Ultraortodox zsidók ezrei gyűltek össze szombaton éjszaka Jeruzsálemben, így fejezve ki tiltakozásukat, amiért sokan kritizálják az általuk folytatott életmódot. Állításuk szerint főként a „mainstream” izraeliek ítélik el és ellenzik vallási meggyőződésüket, amiért nem értenek egyet a női és férfi nem egyenrangúságával.


Vérig sértve

Múlt héten nagy port kavart az az eset, amikor az ultraortodox zsidók egy szoknyát viselő nyolcéves kislányt aláztak porig. A lánynak annyi volt a bűne, hogy „nem megfelelő öltözékben” sétált el egy zsinagóga előtt. A mélyen konzervatív hívek szerint helyesen cselekedtek azok, akik kérdőre vonták a kislányt, viszont a modernebb felfogású zsidók szerint be kellene tiltani Izraelben a nemek elkülönítését.

A szélsőséges ultraortodox zsidók akkor kerültek a támadások célkeresztjébe, amikor be akarták tiltani a nők és férfiak együtt utazását a tömegközlekedési eszközökön és egyéb nyilvános helyeken. Egy izraeli városban az extremisták gúnyolódtak, és leköptek iskolába igyekvő lányokat, mondván: nem megfelelően vannak felöltözve. Az ilyen és ehhez hasonló szélsőséges megnyilvánulásokkal kivívták a „modernek” haragját.

A 2011. december 31-i megmozduláson a gyermekek fehér-fekete csíkos „uniformist” viseltek, pontosan ugyanolyat, amilyent a nácik adtak a koncentrációs táborokban szenvedő zsidókra. Egy gyermek pedig olyan kézmozdulatot tett, mint a híres fotón a rémült zsidó fiú a varsói gettóban.

Izrael Yad Vashem Holokauszt emlékszervezet a náci világ megelevenítését „gyalázatosnak” tartja, mellettük több túlélőkből álló csoport és politikusok is elítélték az ultraortodox zsidók megmozdulását.

Hat millió zsidót öltek meg a német nácik és szövetségeseik a második világháború ideje alatt, manapság 200 ezer Holokauszt-túlélő él Izrael-szerte. Egy amerikai, szintén túlélőket tömörítő szervezet szerint gyalázatosan kizsákmányolták az ultraortodox zsidók ezeket a szimbólumokat, illetve mélységesen megvetik a felvonulókat. Elmondták: olyan célra használták fel a gyerekeket, amely egyáltalán nem védelmezi, sőt még jobban sérti az áldozatok emlékét.

 

– mi – (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • „A menóra fényei a szabadságot jelképezik”

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.