Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-13 19:01:00

Sorozatokkal népszerűsítik a koreai kultúrát

Hollywood és Bollywood után itt a Hallyu

Magyarországon is hódít a feltörekvő dél-koreai gazdaság szellemi missziója: Hallyu-val, koreai sorozatokkal hintik az ázsiai kultúra magjait.

A Hallyu, vagyis koreai hullám elnevezés pekingi újságírók tollából született 1999-ben, amikor kínai fiatalok nagymértékben kezdték fogyasztani a koreai filmeket. Ez a láz továbbterjedt a távol-keleti régió összes országába – Észak-Koreát kivéve természetesen, ahol szigorúan tiltott egy kópiájuk birtoklása is. A Hallyu-láz India és a Közel-Kelet után Amerikára is átterjedt. A kelet-európai és skandináv országok után most kezd Nyugat-Európa is csatlakozni a hullámhoz.

Az első koreai drámavetítések hazánkban 2009-ben kezdődtek az ELTE koreai tanszékének közreműködésével. Múlt hét elején startolt az MTV „újvonalas” sorozatai közül a harmadik dél-koreai dráma A királyi ház titkai- címmel. A sorozatok jellemzően a keleti királyságok mindennapi életét állítják a középpontba – együtt a hagyományos koreai népszokások bemutatásával.

Dél-Korea az 1953-as háború után az amerikai csapatok által megszállt országrészként lassú demokratizálódáson ment át. A katonai diktatúrák hosszú évtizedei után az 1988-as szöuli olimpián bemutatkozott a világnak, kinyilvánítva gazdasági törekvéseit. Az országot sújtó 1997-es gazdasági válság utáni felzárkóztató politika hosszútávon sikerrel járt, így mára a G20-ak tagjaként megvalósította a koreai álmot. A jóléti gazdasági törekvések sikere a szomszédos országok számára mintaként szolgált. Ezt az álmot testesíti meg és teszi kirakatba egyre növekvő szórakoztatóiparuk. A távol-keleti siker további alapja a közös filozófiai, kulturális és nyelvi háttér.

Az ázsiai érdeklődés után úgy tűnik elsöprően sikeres a koreai kultúrmisszió: a nyugati nézők között is terjedőben van a koreai láz. A hagyományos dráma sorozat külsőségeiben kíváncsivá teheti a keresztény kultúrához szokott nyugati embereket. A filmben elrejtett vallásos-filozofikus tanítás egyszerre adhat új nézőpontot és sokak számára egyszerre csenghet össze a nyugati értékrenddel.

Tari Zoltán

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.