Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-27 18:00:00

Kutyaszorítóban az ázsiai óriás cégei

Hihetetlen! Kínában is tombol a válság!

Romló üzleti környezetről panaszkodnak a kínai cégek: a legnagyobb gondot a helyi adók, a protekcionizmus és a hitelszűke jelentik.

A 2008-as gazdasági válságnál is rosszabb időket élnek ma a kínai vállalkozások – derül ki a kínai tartományokbeli üzleti környezetet vizsgáló 2011-es felmérésből. A kutatásban résztvevő több mint 4200 cég az előző évekhez képest romló feltételekről számolt be az üzlet számára legfontosabb területeken, így az emberi erőforrásokat, a pénzügyi szolgáltatásokat, a jogi környezetet, a kormányzati adminisztrációt és az infrastruktúrát illetően.


Legnagyobb gond: az adók

A korábbiakhoz képest javulás csupán a kisebb súlyú kérdésekben, így a közvetítő szolgáltatások és a társadalmi környezet terén mutatkozott. A megkérdezett cégek 90 százaléka a válság által leginkább érintett kis- és közepes vállalkozás, kétharmaduk a feldolgozóiparban aktív. A legnagyobb gondot a helyi kormányzatok által kivetett adók és díjak, a térségbeli protekcionizmus, valamint a szűk hitelfelvételi lehetőségek okozzák - sorolta fel a leggyakoribb panaszokat a tanulmány készítésében résztvevő Kínai Reform Alapítvány nemzetgazdasági kutatóintézetének igazgatója, Fan Kang (Fan Gang).

A kínai vállalatok versenyképessége nagy mértékben függ a politikai környezettől, ezért a kormányzati beavatkozás csökkentése, valamint a vállalatok és hivatalok közti jobb kapcsolat kialakítása lehet a gazdasági reformok következő lépése - mondta Fan. A felmérés üzleti környezetük szempontjából rangsorolta az egyes közigazgatási egységeket. A lista élén - az előző 2006-os és 2008-as felmérésekhez hasonlóan - az ország gazdasági-pénzügyi központjaként emlegetett kelet-kínai Sanghaj végzett. Sanghaj az országos átlagnál jóval szabályozottabb üzleti környezetet kínál a vállalkozásoknak, mindenek előtt pedig a kisvállalatoknak. A kelet-kínai metropoliszt a Jangce-folyó mellet fekvő illetve a partmenti tartományok, Csiangszu (Jiangsu), Tiencsin (Tianjin) követik a listán, a főváros, Peking pedig a negyedik helyen áll.

 

MTI

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.