Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-11 13:52:00

Politikai riválisa juttatja börtönbe a volt kormányfőt?

Hét év börtön Timosenkónak

Hét év börtönbüntetésre ítélte Julija Timosenko volt kormányfőt a kijevi bíróság. A volt politikus szerint politikai ellenfele áll az ítélet hátterében.

Timosenkót hivatali visszaélés miatt ítélték el, de a volt kormányfő szerint politikai riválisa, Viktor Janukovics akarja őt eltüntetni. A volt kormányfő szerint alaptalanok az ellene felhozott vádak és nincs konkrét bizonyíték a bűnösségére.


Rosszabb, mint Sztálin?

Julija Timosenko pere idén júniusban kezdődött. Az ügyészség azzal vádolta őt, hogy Ukrajnára nézve előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött. A bíró indoklásában közölte: a volt kormányfő 2009-ben 200 millió dolláros kárt okozott Ukrajnának. Az ítélet hirdetésénél Timosenko közölte: fellebbez az ítélet ellen és az utolsó erejéig küzd majd Ukrajnáért.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is felemelte szavát az ítélet ellen, szerintük is politikai motiváció áll a háttérben. Európai tisztviselők szerint Timosenko bebörtönzése hátráltatná Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozását. Az ítélet kihirdetése után százak tüntettek a bíróság épülete előtt, kisebb összecsapásokra is sor került, rendbontás miatt több embert is őrizetbe vettek.


Hiába minden? Fotó innen

Rodion Kireyev bíró a börtönbüntetés mellett arra kötelezte Timosenkot, hogy 186 millió dollárt fizessen vissza az államnak az előnytelen ukrán-orosz gázszerződés miatt. A bíró indoklásában elmondta: az állami gázipari vállalat óriási veszteséget szenvedett. Emellet 3 évre eltiltotta a politikusi pályától is.

A tárgyalás egy viszonylag szűk teremben zajlott, ahol a mindössze 31 éves bíró olvasta fel a vádiratot, majd közölte az ítéletet. Fél óránként szünetet tartottak, ekkor Timosenko az összegyűlt embereknek azt mondta: ne féljenek a Janukovics-rezsimtől, amelyet a legrosszabb Sztálin-korszakhoz hasonlított. A volt kormányfőt férje, Olexandr Timosenko és lánya, Evgenia Carr kísérték el a bíróságra.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.