Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-05 18:25:00

Egészséges kislányt hozott világra a súlyosan megfertőződött asszony

Hasmenés-járvány: egy édesanyáért imádkozik Németország

Május elején egy várandós német asszonyt is megfertőzött az E.coli baktérium Németországban. Császármetszéssel hozta világra kislányát, ám az asszony állapota továbbra is válságos.

Az E.coli baktériummal fertőzött 30 éves Manuela W. jelenleg egy lübecki klinikán fekszik, állapota válságos. Az asszonynál a hasmenésjárvány súlyos szövődménye, a hemolitikus urémiás szindróma (HUS) lépett fel, ami súlyos vérszegénységet és veseelégtelenséget okoz.

Németországban jelenleg 500 embert kezelnek hasonló tünetekkel, többségük nő és van köztük várandós asszony is. Az orvosok elmondása szerint sok vérátömlesztést végeztek, ezért hiány van vérplazmából. Manuela W.-nél beszédzavar, teljes mozgáskorlátozottság, görcsös rohamok léptek fel, ez már a betegség legsúlyosabb fázisa.
 

Küzdelem az életért

Támad a gyilkos baktérium

Az asszony férjének elmondása szerint a tünetek május 17-én jelentkeztek nála és a várandós feleségénél. Görcsös gyomorfájdalamt és véres hasmenést tapasztaltak. A férfinél pár nap múlva megszűntek a tünetek, de Manuelát május 24-én kórházba kellett szállítani, annyira válságos lett az állapota. A fertőzés veszélyeztette a magzatot, így az orvosok az azonnali császármetszés mellett döntöttek. Az újszülött kislány, Klara Marie 4 héttel korábban jött világra- teljesen egészségesen.

A szülést követően sem szüntek meg a tünetek az édesanyánál, így dialízis kezeléseket is kap. Német sajtójelentések szerint hét végére enyhültek az asszony idegrendszeri tünetei, a görcsös rohamok sem kínozzák annyira, így az orvosok megpróbálták lábra állítani, hogy láthassa nemrégiben született kislányát.

Németországban az utóbbi évtizedek legsúlyosabb járványa tombol, amelyet a mutálódott E.coli baktérium okoz. A súlyos hasmenés mellett idegrendszeri károsodást és görcsös rohamokat is okoz a gyilkos baktérium. Ezidáig 2000 fertőzöttről tudnak csak Németországban. Az orvos-kutatók szerint lecsengőben van a járvány, de így sem árt óvatosank lenni. (Megszelidült az E.coli baktérium?)

 

(mi)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.