Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-26 20:00:00

Nincs megállás: az erdőirtók nem kímélnek sem fát, sem embert

Gyilkosság az őserdőben

Újabb megdöbbentő adatok láttak napvilágot: eszerint az amazonasi esőerdők pusztítása nem állt meg, csaknem a hatszorosára emelkedett a korábban mért adatokhoz képest.

A műholdas felvételek alapján az erdőirtás 103 négyzetkilométerről 593 négyzetkilométerre emelkedett. A hatszorosára nőtt erdőirtáshoz mindössze egy év kellett- közölte a brazíliai űrkutató intézet. A legtöbb rombolást Mato Grosso államban fedezték fel, ez egyébként a brazíliai szójagazdálkodás központja. A hírt röviddel azelőtt tették közzé, hogy a brazíliai honatyák szavaztak volna az új erdővédelmi előírásokról.


Semmi sem szent

A brazíliai környezetvédelmi miniszter, Izabelle Teixeire sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: a számadatok riasztóak és válságkormányt állítanak fel- válaszul a hírekre. A miniszterasszony kijelentette: céljuk, hogy lecsökkentsék az erdőirtást ez év júliusáig. Elemzők úgy vélekednek, hogy a kormányt is meglepték az új számadatok, hiszen múlt év decemberében, a kormány akkori jelentései szerint, az erdőirtás a legalacsonyabb aktivitást mutatta az elmúlt 22 évre vetítve.

A 2010 augusztusától 2011 áprilisáig mért adatokhoz képest máris 27 százalékos a növekedés az erdőirtásban. A láncfűrészek Mato Grosso államban a legaktívabbak, ott pusztítják a legtöbb fát Brazíliában.


 

Mit mondanak a zöldek?

Környezetvédők úgy vélik, hogy a megemelkedett fakitermelés a szójatermesztés és a marhatenyésztés miatt vált sürgetőve, így nyernek nagyobb földterületeket a gazdálkodók. Sokan a kormányt hibáztatják: közvetlen kapcsolatot látnak az erdőirtások megugrása és a hónapok óta elhúzódó, erdővédelmi törvény könnyítése között.

Marcio Astrini, Greenpeace aktivista a Reuters-nek nyilatkozva elmondta: “Van itt 300-400 törvényhozó Brazíliában, akik azt az üzenetet küldik, hogy az erdőirtásból származó haszon közkegyelemben fog részesülni, ugyanis ez a bűncselekmény fizet. Az egyetlen lényeges tényező az Erdőtörvény." Az aktivisták félelmüknek is hangot adtak: a jelenlegi előírás és javasolt változtatások, lehetőséget adnak majd a gazdáknak a közkegyelemben való részesülésre a kiirtott területekért.
 

Erdőtörvény

Az Erdőtörvényt 1934-ben rendelték el, majd 1965-ben módosították. Akkor kijelölték azokat a területeket, ahol a gazdálkodó kivághatja a fákat a mezőgazdasági munkák elvégzése végett.
A jelenlegi rendelkezés megköveteli, hogy a az Amazonas erdőinek 80 százalékát tilos kiirtani, a fennamardó területeken lehet mezőgazdasági munkákat végezni.

Sokan azonban a mezőgazdasági fejlődés mellett teszik le voksukat: szerintük a “zöldek” a gazdasági fejlődésnek szabnak gátat, Brazíliának több földet kellene a gazdák rendelkezésére bocsátani. Aldo Rebelo, a brazíliai Kommunista Párt (PcdoB) vezetője az “falusiak” Országgyűlési csoportját támogatja, akik azt akarják, hogy Brazília fejlessze a mezőgazdaság üzleti területét.
 

Életét a fákért

José Cláudio Ribeiro da Silva az illegális erdőirtók ellen harcolt. Számos fenyegetést kapott, de elutasította a rendőri védelmet. Fél évvel ezelőtt megjósólta saját halálát, ami most hétfőn este vagy kedd hajnalban következett be: feleségével együtt gyilkolták meg ismeretlenek közel az otthonukhoz, a brazíliai Amazonas őserdőben.

José Cláudio Ribeiro da Silva és felesége, Maria, az illegális erdőirtók ellen folytatott küzdelmükről voltak híresek. A helyi újság írása szerint annak ellenére nem voltak védelem alatt, hogy az utóbbi időben halálos fenyegetések tucatjait kapták.
 

José Cláudio Ribeiro da Silva, a meggyilkolt brazíliai környezetvédelmi aktivista

Tavaly novemberben Da Silva egy beszédében elmondta: fél attól, hogy az erdőpusztítók megpróbálják elhallgattatni őt, vagy hogy az újságok hamarosan az ő eltűnésének hírével lesznek tele. - Félek, ember vagyok én is. A küzdelmet viszont nem adom fel, harcolok az amazonasi erdőkért. Amíg van elég erőm, nyilvánosságra hozom azoknak a nevét, akik rombolják az esőerdőt- mondta Da Silva.

Roberto Smeraldi, az Amigos da Terra (A Föld Barátai) csoport alapítója és igazgatója is nyilatkozott: elmondta, Brazília elnökével, Dilma Rousseffel tárgyalt az Erdőtörvény módosításáról, amikor megtudta Da Silva halálhírét. Smeraldi, aki egykoron Da Silvával együtt harcolt az erdőkért megerősítette néhai barátja félelmeit. - Valóban attól félt, hogy egy napon megölik őt- mondta A Föld Barátai csoport igazgatója. Brazíliai lapértesülések szerint Rousseff elnök kérésére Gilberto Carvalho, a kabinetfőnök is aktívan részt vesz majd a kettős-gyilkosság körülményeinek, és a gyilkos személyének felderítésében.

Felipe Milanez, Sao Paulo-i újságíró elmondta: nincs másik Chico Mendesük. Chico Mendest környezetvédelmi mártírként tartják számon, miután 1988-ban meggyilkolták az amazonasi erdőirtók. Milanez is megerősítette, hogy Da Silva félt, és felesége, Maria szerint is kezdett a helyzet egyre rondábbá válni. Egy 2008-as jelentésben is szerepelt Da Silva neve. Ezen a listán többszáz amazonasi erdővédő-élharcost tartanak számon, akik közvetlen életveszélyben vannak csak azért, mert védik Földünket.

 

(mi, Guardian)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.