Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-19 15:00:00

Az utcákat már ellepi a szemét Görögországban

Görögország: Sztrájk vagy munkanélküliség?

A repülők a földön maradtak, a hivatalok, az irodák és az üzletek zárva tartanak. Görögországban megkezdődött a 48 órás, általános sztrájk.

A parlament újabb megszorító intézkedéseket, adóemelést, fizetéscsökkentést és elbocsátásokat fogadhat el, ezért a két legnagyobb szakszervezet 48 órás, általános sztrájkot hirdetett. A görög költségvetési hiány óriási, néhány héten belül fizetésképtelenné válhatnak, ami az európai válságnak újabb lökést adhat, több országot is nehéz helyzetbe juttatva. Az EU és az IMF a segítség fejében jelentős megszorításokat és reformokat vár el az országtól, amit a lakosok egyáltalán nem támogatnak. A BBC athéni tudósítója, Chris Morris, az elmúlt hetekben egyre fokozódó ellenállásról, növekvő tiltakozási hullámról számolt be. A munkabeszüntetési hullám a gazdaság minden szektorában villámként terjed. A kukások napok óta nem dolgoznak, a minisztériumokat pedig saját dolgozóik vonják blokád alá. A szerdára és csütörtökre hirdetett munkabeszüntetést szervező két szakszervezet a köz- és a magánszféra munkavállalóit is lefedi.


Gyűlik a szemét, a rendőrök már készenlétben

A kormányzati szervek, a vállalkozások, az irodák és az üzletek várhatóan mind zárva lesznek, de most először a kisvállalkozások és a kereskedők is csatlakoztak a sztrájkhoz. A légiirányítók 12 órás munkabeszüntetést hirdettek, ezért mintegy 150 hazai és nemzetközi járatot kellett törölni. A személy- és áruszállítás többi formája is szünetel, állnak a vonatok, a buszok, a taxik és a teherautók is. A kukások az elmúlt napokban már beszüntették a munkát, ezért a szemét lassan ellepi az utcákat. Hangos és látványos üzenetet küldünk a kormánynak és a politikai rendszernek – mondja Costas Tsikrikas, az állami szektorban dolgozókat tömörítő szakszervezet (Adedy) vezetője. Hatalmas lesz a részvétel – állítja.

Az athéni parlament előtt a rendőrök nagy számban vonultak fel, ahol júniusban a tüntetők már összecsaptak a rendőrökkel. Több száz dokkmunkás gyűlt össze a pireuszi kikötőben, miközben börtönőrök tiltakoztak az igazságügyi minisztérium előtt. A törvényhozás két törvényjavaslatról szavaz szerdán és csütörtökön. Ezek tartalmazzák az adóemeléseket, a nyugdíjak és fizetések csökkentését, valamint a kollektív szerződések felfüggesztését. Ráadásul 30 ezer közalkalmazott bércsökkentéséről és egy új közszolgálati fizetési rendszerről is döntenek. A miniszterelnök, George Papandreou, pártjának ugyan négyfős többsége van, de még a saját párjából is fenyegetőztek azzal, hogy az intézkedések ellen szavaznak, ezért kedden délután Papandreou a képviselők támogatását kérte. Ki kell tartanunk ebben a háborúban, mint ember, mint kormány, mint parlamenti frakció, annak érdekében, hogy az ország nyerhessen – nyilatkozta.


Nehéz gazdasági helyzet, rossz kilátások

Görögországban egyre nő a munkanélküliség, megtorpant a gazdaság, az államadósság a GDP 162 százaléka. A hosszú lejáratú kötvények piaca áll, mert az ország attól tart, hogy nem tudja teljesíteni adós kötelezettségeit. Az EU és az IMF két mentőcsomaggal próbál segíteni, amiből a második folyósítása még tart. Eközben Görögország jelezte, hogy 11 milliárd dollárra van szüksége, különben fizetésképtelenné válik. A legnagyobb félelem, hogy a görögök válsága átterjedt több európai országra, például Spanyolországra vagy Olaszországra. Az EU vezetői hétvégén tárgyalnak a görögök megsegítéséről.

 

bbc.co.uk / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.