Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-03 12:58:00

Növekszik a német lakosság felháborodása

Görögország kiközösítését akarják

Nemcsak a német politikusok, de a lakosság körében is egyre nagyobb a felháborodás Görögország, illetve az ország megsegítését célzó mentőcsomagról tervezett népszavazás miatt.

Egy csütörtöki felmérés szerint a német lakosság túlnyomó többsége határozottan elutasítja Görögország megsegítését, illetve azt, hogy ennek keretében Németország akár egyetlen cent garanciát is vállaljon.

Az n-tv hírtelevízió által ismertetett közvélemény-kutatásából kitűnt, hogy a német lakosság egyre nagyobb értetlenséggel szemléli a görögországi eseményeket, és ezzel párhuzamosan növekszik az elégedetlenség a milliárdos segélyprogram miatt. A megkérdezettek túlnyomó többsége azon a véleményen volt, hogy Görögországba nem szabad több pénzt pumpálni, és az országot ki kellene közösíteni az euróövezetből. Sokan úgy vélekedtek, hogy mindezt Németországban népszavazáson kellene megerősíteni.

Szakértők szerint a felmérés eredménye nem meglepő, egyenes következménye az elmúlt hetek, illetve napok fejleményeinek. Ugyanakkor rámutattak arra: akárhogy alakul is a görög belpolitikai helyzet, Angela Merkel kancellárnak egyre nehezebb lesz Görögország további megsegítését elfogadtatnia. Német politikai körökben a felháborodás mellett csalódottság tapasztalható. Hetekkel, illetve napokkal ezelőtt még úgy tűnt, hogy az adósságválságból való kilábalás esélyeit sikerült növelni, most viszont minden korábbinál drámaibb katasztrófa fenyeget. A kancellárt egyelőre még az ellenzék sem támadja különösen, a politikai pártok csütörtökön egyetértettek azzal, hogy Merkel Nicolas Sarkozy francia elnökkel együtt ultimátumot intézett a görög miniszterelnökhöz. Konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy immár nem a mentőcsomag jövője, hanem Görögország euróövezeti tagsága a tét.

A csütörtöki nyilatkozatok ugyanakkor arra utaltak, hogy a politikusok körében is erősödik Görögország támogatásának elutasítása. Alexander Dobrindt, a kormánykoalíció kisebbik konzervatív pártja, a CSU főtitkára egy interjúban azt hangoztatta, hogy Németország nem vállalhatja magára Athén takarékossági kötelezettségeit. Az nem fordulhat elő, hogy a görögök elutasítják a takarékoskodást, a német adófizetőknek viszont Görögország érdekében kellene takarékoskodniuk - fogalmazott a főtitkár, aki szerint Németországnak mindebből le kell vonnia a megfelelő következtetéseket. A vezető konzervatív politikus azt indítványozta, hogy a jövőben minden fontos, Európa jövőjét érintő döntésről rendezzenek referendumot.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a német gazdaság vezető szervezetei arra szólították fel a kormányt, hogy készüljön fel Görögországnak az euróövezetből történő kilépésére. A politikának villámgyorsan koncepciót kell kidolgoznia erre az eshetőségre, illetve a kilépés lehető legkisebb megrázkódtatásokkal járó lebonyolítására – hangzott a követelés.

 


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.