Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-27 08:30:00

A tirannus szerelmes Condoleeza Rice-ba?

Fura tárgyak kerültek elő Kadhafi házából

Egy őrült diktátor hatalmát azért is buli megdönteni, mert különösen bizarr tárgyak kerülhetnek elő az elfoglalt épületekben. Kadhafi ilyen szempontból sem okozott csalódást.

A líbiai főváros sima bevételével végre új arcát mutatta az észak-afrikai háború: a sivatag helyett egy nagyváros utcáira tevődött át a harc helyszíne. A felkelők meglepően könnyedén foglalták el Tripoli nagy részét, és noha bizonyos kerületekben az épületek tetejéről célzó mesterlövészek és egyéb Kadhafi-hű egységek miatt továbbra sem békés a főváros, a győzelem íze már a felkelők szájában van. Főleg, hogy kezükbe kaparintották Kadhafi fő bázisát, a főváros déli részén húzódó Bab al-Aziziya nevű katonai központot és tiltott palotát, amiből furcsa tárgyak kerültek elő.


Szűzlányokból álló gárda, meg ilyenek

Amennyire extravagáns képet mutat magáról külföldi útjai során – tárgyalópartnereit szereti sátrában fogadni, útjaira ukrán ápolónői mellett sokszor a szűzlányokból álló Gárdája is elkíséri –, olyannyira szerényen él otthonában Kadhafi, legalábbis a Wikileaks információi szerint. Lifttel nem közlekedik, viszont 35 lépcsőfoknál többet sem hajlandó megmászni, így nem csoda, hogy szülővárosában, Szirtében egy földszintes ház várja a megpihenni váró államfőt. A falak egyszerű fehérre vannak meszelve, képek sem függnek rajta, Kadhafi pedig szereti szakadt pólóban és papucsban eltölteni a nap nagy részét.

Ennél persze a tripoli palotája fényűzőbb zsákmányokat ígért – a felkelők nagy örömére. A szakértők már régóta találgatnak, hogy mit rejthet a palota: lesznek-e benne például megszelídített vadállatok? Óriási arannyal bevont szobák? A pincében megtalálják-e a rezsim felhalmozott tömegpusztító fegyvereit, vagy azt Kadhafi már előre kimenekítette valami titkos helyre, hogy végső esetben bevesse az ellen áskálódó „patkányok” ellen? Ez az utóbbi felvetés több mint aggasztó, amerikai források szerint ugyanis Líbiának többek között 11 tonna mustárgáza van. Akár Kadhafi veti be a felkelők ellen, akár a felkelők birtokába jut, akár pedig – ne adj Isten – az al-Kaida kaparintja meg ezeket a fegyvereket (amik között 5-900 tonna urán is van), annak végzetes kimenetele lehet.


Lehet, hogy szerelmes volt Condoleeza Rice-ba?

A felkelők tömegpusztító fegyvereket nem találtak, egyéb tekintetben azonban nem kellett csalódniuk. Sok minden furcsaság előkerült az aranyozott bronzból készült, sellő alakú (és Kadhafi lányának, Aishának arcát viselő!) kanapétól kezdve szintén aranyozott Kadhafi-szobrokon (amik nem maradtak sokáig a helyükön) és a zsarnok személyes golfkocsiján át egészen egy, Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterről szóló fotóalbumig.

Ez a bizarr emléktárgy sokak fantáziáját megmozgatta, a könyv ugyanis telis-tele van az amerikai diplomata fényképeivel, különböző élethelyzetekben. Ugyan nem világos, hogy honnan került elő az album, de Kadhafi korábban is olyan meleg szeretettel beszélt Condoleezza Rice-ról, hogy valószínűsíthető, hogy a személyes holmijai közül való ez a bizarr kincs. Korábban nyílt vallomásokat tett a líbiai vezető: „Csodálom és nagyon büszke vagyok rá, ahogy hátradőlve parancsokat osztogat az arab vezetőknek (…) Leezza, Leezza, Leezza (…) nagyon szeretem őt” – nyilatkozta egyszer.


Nem Kadhafi az egyetlen

A Rice-albumon kívül egyébként a túláradó giccs és pompa jellemzi a palotát belülről. Kadhafi ebben csak kollégáit követi: nem ő az egyetlen diktátor, aki brutalitása mellett leginkább fényűzésével tűnt ki. Szaddam Huszein aranyból készíttette el a bászrai palotája mosdókagylóit és csaptelepeit, Ceausescu pedig a történelmi Bukarest nagy részét leromboltatta, hogy egy 1100 szobás elnöki palota kerüljön a helyére (az úgynevezett „Népek palotája” ma a világ második legnagyobb épülete a Pentagon után). A kongói diktátor, Mobutu Sese Seko a dzsungel közepén, Gbadolitében épített fel magának egy fényűző, kínai beütésű palotát – olyan leszállópályával, amelyen még egy Concorde is elfért. Az amúgy poros kisvárosban volt egy „magán” és egy „elnöki” palota is, Gbadolite így kiérdemelte „az esőerdő Versaille-ja” címet.

Egy diktátornak ugyanis minden egyes pillanatban ki kell mutatnia, hogy hatalmas és legyőzhetetlen – a gyengeségnek akár csak a jele ugyanis egyből veszélyeztetné pozícióját. Ebből adódik, hogy a zsarnokok például nem egy letisztult, egyszerűségében lenyűgöző, skandináv hatású lakhelyet választanak maguknak, hanem olyan hatalmas palotákat, amelyekben lehetőleg minél több legyen az arany, a márvány és a kristály. Emellett a díszítőelemek (szobrok, festmények) vagy magáról az uralkodóról szólnak, vagy pedig olyan fenséges és agresszív állatokat (oroszlánt, orrszarvút, elefántot) ábrázolnak, amik félelmet és tiszteletet váltanak ki.


Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.