Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-24 21:40:00

Segélykiáltások a romok alól

Ezren is meghalhattak a török földrengésben

A 7,2-es erősségű törökországi földrengés halálos áldozatainak száma 264, a sebesülteké pedig körülbelül 1300 - derült ki a legfrissebb hivatalos tájékoztatásból.

Egy isztambuli szeizmológiai intézet szakértői szerint a helyszín sajátosságait és földrengés erősségét figyelembe véve a természeti csapásnak összesen 500-1000 halálos áldozata is is lehet. A hivatalos adatok szerint a földrengés hozzávetőleg 970 házat rombolt le.

A legsúlyosabb helyzet a 75 ezer lakosú Ercisben alakult ki, ahol körülbelül 80 többemeletes épület omlott össze, és csaknem az összes vályogtéglából épített ház megsemmisült a város környékén. Sokan elmenekültek a súlyos károkat szenvedett, áram- és vízellátás nélkül maradt városból.


Mobilhívás a romok alól

Ercisben, illetve az epicentrumhoz szintén közel fekvő Van tartomány azonos nevű székhelyén a mentőalakulatok egész éjjel fáklyák fényénél, fagypont közeli hidegben kutattak a lehetséges túlélők után a romok alatt. Egy 19 éves fiú 20 órával a földrengés után mobiltelefonján hívott segítséget, így sikerült őt és három másik embert, köztük két gyermeket kimenteni egy hatemeletes épület maradványai alól.

Az emberek kétségbeesetten, kiabálva keresik hozzátartozóikat, sokan közülük részt vesznek a romok elhordásában és a túlélők felkutatásában. A Vörös Félhold munkatársai sátrakat, illetve tábori konyhákat és rögtönzött kórházakat állítanak fel a fedél nélkül maradtak és a sebesültek részére, akinek a hideggel is meg kell küzdeniük.

Az amerikai geológiai intézet (USGS) közben 7,3-asról 7,2-esre módosította az első rengés nagyságát. Az USGS több mint száz utórengést regisztrált. Az ország 38 tartományából 1275 mentőalakulatot riasztottak és küldtek a helyszínekre, de a hadsereg is segít a mentésben, kutatásban. A TRT televízió jelentése szerint Van város börtönéből ki tudott szökni 150 rab, mert leomlott a börtön egyik fala. Egy börtöntisztviselő viszont úgy nyilatkozott, hogy sokkal kevesebb rab szökött el, és azok közül is több visszatért már a büntetés-végrehajtási intézetbe.

 

mti

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.