Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-11 22:09:00

A zsarnoki politika törté ketté az életüket

Ezreket engednek ki a börtönökből

A nemzetközi nyomás és az emberjogi szervezetek hatására több mint hatezer foglyot enged szabadon a buddhista államvallásra kényszerített Burma elnöke.

A szabadon bocsátás hírét a burmai nemzeti televízió közölte, de az nem derült ki, hogy a pontosan 6.359 bebörtönzött emberből mennyi a politikai fogvatartott. A bejelentés azt követően látott napvilágot, hogy a Burma kormánya által újonnan létrehozott Nemzeti Emberjogi Bizottság követelte azokak szabadon bocsátását, akik nem jelentenek veszélyt az államra nézve.


Minden eszközzel


Burma az utóbbi időben több ígéretet is tett az amnesztiára. A most kegyelmet kapott foglyok szerdán léphetnek vissza a szabadságba, leghamarabb akkor derülhet ki, hogy közülük hányan ültek politikai okok miatt rácsok mögött.

Augusztusban egy New York-i reklámcég a Central Grand Station-nél szokatlan kampányt indított Burma politikai foglyainak szabadon engedésének érdekében. Az installációt a járókelők rendezhették át – kiszabadítva a foglyokat. A petíciót a rácsokat jelképező tollakkal írhatták alá; több ezer ember fogott össze Burma ártatlan rabjaiért.


 

Becslések szerint 2000 embert tartanak fogva politikai okok miatt, köztük újságírókat, demokráciáért küzdő aktivistákat, kormányt kritizálókat, de buddhista szerzetesek is vannak soraik között. A 2007-ben autonómiáért küzdő burmai etnikai csoportok tagjai is börtönben végezték.


Elvágott szálak


Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának (USCIRF) jelentése szerint „az emberi jogokat legsúlyosabban megszegő” hatalom Burma kormányzata. A hatóságok ellenőrzik valamennyi vallási szervezetet, és erőszakosan lépnek fel a vezetők és a közösségek ellen, különösen a nemzeti kisebbségek által lakott területeken. Az érintettek köre a buddhista szerzetesektől a muzulmánokon át a protestáns gyülekezetekig terjed.

A katonai junta 2011. március 30-án vonult vissza, és 49 évnyi uralom után a polgári kormány került hatalomra. Ennek ellenére a kisebbségben levő keresztények helyzete nem javul – írja a csi-magyarorszag.hu. Bár új kormánya lett Burmának,változást nem lehet tapasztalni. Az 1989-ben hatalomra kerülő katonai rendszer a Burma nevet Mianmarra változtatta és kötelezővé tették a buddhista vallást. Az egy évvel később megválasztott demokratikus parlament soha nem ülésezhetett, így nem is hagyták jóvá a változtatást. A katonai vezetők elbarikádozták az országot a külvilágtól, valóságos tisztogató politikába kezdtek.

Ennek a zsarnoki politikának az eredménye a több ezer bebörtönzött ember, akiket végre szabadon engednek.

 

– mi (forrás: bbc.co.uk, csi-magyarország.hu)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.