Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-28 11:00:00

Kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek Mladic

Építkezésen dolgozott az elfogott tömeggyilkos

Kiadható Ratko Mladic, a boszniai szerb hadsereg háborús bűnökkel vádolt volt főparancsnoka a hágai Nemzetközi Törvényszéknek az illetékes belgrádi vizsgálóbíró szerint.

Az 1995 óta körözött Mladicot csütörtökön fogták el a vajdasági Lázárföldön (Lazarevo).
A védelemnek három napja van arra, hogy fellebbezést nyújtson be, és védőügyvédje, Milos Saljic szerint ezt hétfőn meg is teszik. Maja Kovacevic, a háborús bűnösök ügyeiben eljáró különleges belgrádi törvényszék szóvivője is megerősítette, hogy Mladic kiadható, képes az utat megtenni.

A tábornok kihallgatása pár órával az elfogása után megkezdődött, de rossz egészségi állapota miatt le kellett állni. A kihallgatás pénteken a kora délutáni órákban folytatódott.
Előtte Mladicot felkereste börtönében a fia és a felesége. Darko Mladic újságírókkal közölte, hogy apja nagyon rossz állapotban van, ezért kérni fogják kórházba szállítását. Darko Mladic szerint apja nem tartja magát bűnösnek az ellene felhozott vádpontokban.
 

Egy egész titkosszolgálat kereste

Ivica Dacic szerb belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a tábornok egészsége gyenge, Mladic tíz éve nem volt orvosnál. A miniszter tagadta, hogy bármilyen külső segítséget igénybe vettek volna Ratko Mladic elfogásához. Mint mondta, a tábornokot a háború bűnösök üldözésére létrehozott belügyi szolgálat és a szerb titkosszolgálat munkatársai vették őrizetbe operatív információk alapján, s nem valakinek a bejelentése nyomán.

Mladic Lázárföldön egy rokonával élt, testőre nem volt, s amikor meglátta a házba belépő rendőrt, nem tanúsított ellenállást, röviden csak annyit mondott: "Én vagyok az, akit keresnek".
Ivica Dacic elmondása szerint a faluban őrizetbe vettek még öt személyt, köztük Mladic testvérét, de őket kihallgatásuk után elengedték, s az ügyészségen múlik, hogy indul-e ellenük eljárás.
 

Nacionalisták tüntettek

Mintegy ötszáz ember vett részt csütörtökön Újvidéken egy ultranacionalista tüntetésen, amelyet Ratko Mladic elfogása miatt rendeztek. A tüntetők be akartak hatolni a Boris Tadic szerb elnök vezette Demokrata Párt helyi székházába, de ezt megakadályozták a rendőrök - jelentette a Beta hírügynökség. Belgrádban és más szerbiai városokban "jelentősen" megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét. Mladic sok szerb nacionalista szemében a boszniai háború hőse.

Az újvidéki tüntetők a rendőrökkel való összecsapás után szétszéledtek, majd közülük mintegy százan újra összeverődtek a város központjában. Mintegy száz fiatal Belgrád központjában is összegyűlt. A szélsőséges nacionalista Szerb Radikális Párt ugyancsak Belgrádba, a törvényhozás épülete elé tüntetést hirdetett vasárnapra.
 

Megkönnyebbülés Szerbiának

Jó hír és megkönnyebbülés Szerbia számára Ratko Mladic elfogása - emelte ki kommentárjaiban a belgrádi sajtó. A liberális Danas azt írta: Mladic elfogása azt az üzenetet hordozza magában, hogy azok, akik gaztetteket hajtottak végre, nem nyugodhatnak mindaddig, amíg nem feleltek tetteikért. Szerbia "hatalmas követ dobott le a válláról, de nem szabadult meg minden tehertől". Nem kizárt, hogy - mint a lap írja - a "háborús, milosevici" Szerbia időről időre a vádlottak padjára kerül.
 


 

A Politika című napilap kommentárját az a gondolat szőtte át, hogy a hágai vádlott elfogása megkönnyebbülést jelent Szerbia számára, mert teljesítette erkölcsi kötelességét, megmutatta, hogy tiszteli a törvényt és nemzetközi kötelezettségeit. Az újság szerint Mladic elfogásával Szerbia ismételten megerősítette, hogy joga van felvetni a szerbek terhére elkövetett bűntényeket, a szarajevói Dobrovoljacka utcán történt mészárlást, a horvátországi Vihar hadművelet és az állítólag szervkereskedelem helyszínéül szolgáló albániai "sárga ház" ügyét.

A Blic megszólaltatott egy nagybecskereki diákot, aki azt állítja, hogy a Milorad Komadic álnevet használó Mladiccsal együtt dolgozott egy építkezésen, és még viccelődött is vele azon, hogy mennyire hasonlít a boszniai szerb hadseregparancsnokra.
 

Újabb bűncselekmények

A Ratko Mladic elleni vádirat újabb fejezetekkel bővülhet, Horvátországban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban - közölte Serge Brammertz hágai főügyész, aki Mladic és Radovan Karadzic perének az összevonását is mérlegeli. Irodája néhány hónappal ezelőtt már a bírák elé terjesztette ezt az indítványt - jelentette ki a délszláv háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) főügyésze. "Amint Mladic kiadatása Hágának megtörténik, mindenképp megvitatjuk a vádirat kibővítésének lehetőségét" - fűzte hozzá.

A Hina horvát hírügynökség jelentése szerint konkrétan olyan horvátországi háborús bűncselekményekkel egészítenék ki a vádiratot, amelyeket akkor követtek el, amikor Ratko Mladic a Jugoszláv Néphadsereg 9. hadtestének a parancsnoka volt Kninben.

Brammertz kijelentését üdvözölte Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Zágráb maga is lépéseket fog tenni a vádirat kibővítése érdekében.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.