Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-10 17:00:00

Tanárok és diákok közösen próbálják a rongálásokat helyre hozni

Eltűntek a gyerekek az iskolákból

Szeptemberben Líbiában is becsöngettek, komoly gondot okoz azonban a megosztottság – az iskolák is ideológiai csatatérré váltak.

Líbiában még nem lehet nyugodt évnyitót rendezni az iskolásoknak. A tanárok és diákok Kadhafihoz hű része vagy eltűnt, vagy szabotálja az új rendszer erőfeszítéseit, ráadásul a tankönyvekben is szerepelnek vállalhatatlan részek. Egyes területeken – például Kadhafi szülővárosában, Szirtében – még elkeseredett küzdelem folyik, máshol pedig hiába indult meg az újjáépítés, a harcokban gyakran fegyverraktárként használt iskolaépületek sok helyen romokban állnak, ráadásul se a tanárok, se a gyerekek létszáma nem teljes. Főleg az ideológiailag megosztott városokban nagy a gond.

A kadhafisták – diákok és tanárok egyaránt – ugyanis nem veszik jó néven a 180 fokos irányváltást. Egyes Kadhafihoz hű falvakban még az új zászlókat is leszaggatták a sokszor új nevet is kapó iskolaépületek homlokzatáról, az új himnuszt pedig nem voltak hajlandóak énekelni. Más helyeken pedig inkább nem jelentek meg az évnyitón, nehogy az új ideológia szerint kelljen tanulniuk és tanítaniuk. Pedig nagy szükség lenne rájuk. Egy 15 éves fiú már ki is találta, mivel lehetne visszahívni a gyerekeket: szórólapokkal. Ez állna rajta: „Líbia gyermekei! Kérlek, gyertek vissza az iskolába! Líbia fejlődéséhez rátok is szükség van!”

A tanárok is nagy gondban vannak, a Kadhafi-éra ideológiai oktatása ugyanis a múlté, az új rendszer azonban még messze nem forrt ki. Az oktatók egyelőre mindössze egy rövid összefoglalót kaptak az új vezetéstől, amiben néhány fontos alapelven kívül nem sok hasznos információ szerepel, így az első napokban olyan kérdésekről beszélgettek az órákon, mint hogy mi a szabadság. Reggel pedig a korábban Kadhafiért elmormolt közös ima helyett testnevelés-szerű gyakorlatozást tartottak.

A Hussein Tantawi által vezetett kormányzat nem is vállalta, hogy szeptemberre összeállítson egy teljesen új tanrendet, így egyelőre csak a korábbit javítgatnák, hogy aztán a második félévre összeálljon az új tananyag. Ez már tartalmazná az új alkotmányról és az előző kormány bukásáról szóló órákat is, célja pedig az lesz, hogy a diákok magukba szívják országuk szeretetét és a megbékélés szellemét, és túllépjenek a múlton. Ez utóbbi céllal egyébként sok tanár nem ért egyet. Ahogy egyikük fogalmaz: „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az elmúlt 42 évet. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, mi történt, hogy ezáltal is jobban tudják értékelni február 17-én kezdődött forradalmunkat.”

A harcoktól sújtott városokban az iskolák felújítása is gondot okoz. Tanárok és diákok közösen próbálják a rongálásokat helyre hozni, illetve a falakon éktelenkedő Kadhafi-párti feliratokat eltüntetni („Le Sarkozy-vel!”; „Isten, Kadhafi és Líbia”). Utolérte végzete Kadhafi homályos szocialista ideológiai alapvetését, az úgynevezett Zöld könyvet is (ami kötelező olvasmány volt minden gyerek számára): ezeket mindenütt halomba hányták és felgyújtották.

Más könyvekkel is gond van: noha a természettudományi jellegű tankönyveket meg lehet tartani, a történelemkönyveket minden bizonnyal le kell cserélni, ha a tanárok nem akarják, hogy a diákok folyamatosan összekeverjék a Kadhafi-féle „Nagy Forradalmat” az idei, talán még nagyobb forradalommal.

 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közel-Kelet
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Tízezrek követelik a zsarnok kivégzését
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • Miért haltak meg az iráni atomtudósok?
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Az EU-embargó is drágítja majd a benzint
  • Fehérneműk miatt válnak munkanélkülivé férfiak ezrei

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.