Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-02 18:00:00

A zsidóellenesség terjedésében különleges szerepe van az internetnek

Egyre több antiszemita Németországban?

A szélsőjobboldal, a holokauszttagadók, és a szélsőséges iszlamisták „nagy előszeretettel” használják a világhálót szélsőséges propagandájuk terjesztésére - figyelmeztetnek a szakértők.

Az antiszemitizmus még mindig számottevő méreteket ölt Németországban – állapította meg a Berlinben nyilvánosságra hozott jelentés. A kormány megbízásából készített felmérés hangsúlyozza, hogy a zsidóellenes érzelmek még mindig erősek a német társadalomban.

Az antiszemitizmus terjedésében különleges szerepet játszik az internet – fogalmaztak a szakértők, szerintük a szélsőjobboldal, továbbá a holokauszttagadók, valamint a szélsőséges iszlamisták előszeretettel használják a világhálót  propagandájuk terjesztésére. A független szakértőkből álló testületet a német kormány még 2009-ben hozta létre, hogy közreműködésével hatékonyabban léphessen fel az antiszemitizmus ellen. A szakértői körnek ez az első jelentése a kormány felé.


Egyötödük zsidóellenes?

A beszámolóban emlékeztetnek arra, hogy a második világháborút követő évtizedekben az antiszemitizmus a németországi közéleti vitákban messzemenően tabu témának számított. Ez a fajta tabutisztelet az elmúlt időszakban – egyes jelek alapján – alábbhagyott, ugyanakkor a társadalom széles rétegei mintegy hozzászoktak a „mindennapos zsidóellenes szólamokhoz”, illetve cselekedetekhez – áll a jelentésben. A szakértők azt mondják: az antiszemita nézetek a széles körben elterjedt előítéleteken, mélyen gyökeredzett kliséken, valamint a zsidókkal és a zsidósággal kapcsolatos merő tudatlanságon alapulnak. Arra a következtetésre jutottak, hogy a német lakosság körében a látens antiszemitizmus mintegy 20 százalékos.

Az antiszemita nézetek elterjedését tekintve Németország európai összehasonlításban a középmezőnyben foglal helyet. A szakértők ugyanakkor úgy értékelték, hogy ezek a nézetek a nemzetiszocialista múlttal való állandó szembenézés ellenére Németországban még mindig erősebbek, mint más nyugat-európai országokban, így Olaszországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Franciaországban. A bizottság által vizsgált „antiszemitizmus-értékek” – a jelentés nyilvánosságra került megállapítása szerint – ugyanakkor „részint különösen magasak Lengyelországban, Magyarországon és Portugáliában”.

A szakértői jelentés megállapította azt is, hogy az antiszemitizmus legjelentősebb politikai képviselője Németországban – akárcsak korábban – a szélsőjobboldal. Ez a szélsőjobboldal ugyanakkor távolról sem homogén, és különböző csoportjai között az antiszemitizmus jelentős ideológiai összekötő kapcsot jelent – fogalmaztak a szakértők Berlinben közzétett jelentésükben.

 

MTI

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Zsidóság
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Javítják a cikket: Orbán nem zsidó
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Honnan származnak a zsidók?
  • Hoppá: a legfontosabb felfedezés a Holt-tengeri tekercsek után
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Divat a jiddis
  • Holokauszt-túlélők tiltakoznak ultraortodox zsidók ellen
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.