Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-01-14 12:18:00

USA: nő az ingatlanpiaci rosszkedv

Egymillió lakást árvereztek 2010-ben

Az Egyesült Államokban mintegy ötmillió lakástulajdonos került a legalább kéthavi törlesztőrészlet elmaradását jelző listára. A kényszerárverések száma várhatóan 2011-ben sem csökken.

A RealtyTrac piackutató cég vizsgálata szerint az Egyesült Államokban mintegy 5 millió lakástulajdonos került a legalább kéthavi törlesztőrészlet elmaradását jelző listára. Bár  2010-ben számos, a banki jelzáloghitelek dokumentációkezelésével kapcsolatos kínos ügy került a napvilágra, amely a fizetésképtelenekkel szemben indított eljárásokat némileg késleltette, a kényszerárverések száma várhatóan 2011-ben sem csökken, sőt, a munka nélkül maradók makacsul emelkedő számával arányosan egyre többen küzdenek a hitelek törlesztésével.

A legérintettebb államok az ingatlanpiaci konjunktúra korábbi központjának számító Nevada, Arizona, Florida és Kalifornia. Jelenleg Nevada államban a legsúlyosabb a helyzet, ott minden tizenegyedik lakóingatlan kerül a hitelintézetek árverési listájára az ingatlanhitelek bedőlése és a részletfizetés elmulasztása miatt. A RealtyTrac szerint a fizetésképtelen háztartások száma 2010-ben 1,67%-os növekedést mutatott az előző évhez képest, és a következő években is jelentős növekedéssel kell számolniuk az érintetteknek.

 

2010-ben számos nagy amerikai hitelintézetről kiderült, hogy illetékes vezetői a kérelmek tartalmát nem ismerve, futószalagon írták alá a jelzálogjog érvényesítéséhez szükséges dokumentumokat. A Financial Times információi szerint egyes banki alkalmazottak akár napi 500 aktát is aláírtak, arra hivatkozva, hogy tudomásuk szerint a bank jogi osztálya minden aktát rendben talált. Átmenetileg több nagy hitelintézet: a Bank of America, a JP Morgan, az Ally Financial  és a GMAC is felfüggesztette a jelzálogjog-kérelmek elbírálását. Több, lakásától megfosztott tulajdonos a botrány kirobbanta után a bíróságon keresett jogorvoslatot. Az országossá dagadt skandallum nem várt módon befolyásolhatja a már lezárult ügyeket. Ahogyan az egyik család jogi képviselője, Glenn Russell nyilatkozott: „Több ezer lakástulajdonos előtt csillant fel a remény a mostani bírói döntés nyomán. Mivel a szabálytalan, helyenként illegális ügyiratkezelés miatt a határozatot visszamenőleges hatállyal kell alkalmazni, számos jogtalanul kizárt korábbi tulajdonos kérheti tulajdonviszonyának visszaállítását." Miközben egyre több gyanús részlet derül ki az amerikai bankok, a feltételezések szerint illegális gyakorlatáról, miszerint kellő körültekintés nélkül, esetenként okirathamisítással érvényesítették jelzálogjogukat, a bankrészvények hatalmasat zuhantak a botrány következtében. Elemzők szerint a sorozatos csalások miatt újra veszélybe kerülhet az amerikai bankrendszer egésze.
 


(forrás: BBC, Financial Times, Tőzsdefórum)
Fülöp Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.