Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-24 22:24:00

Tisztában kell lenni e politikai körök ügyleteivel

Egy palesztin keresztény üzenete a világnak

A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik.

Már csak órák kérdése, hogy az ENSZ döntést hozzon a palesztin államiságot érintő kérdésben, ám még mindig nem késő egy kis önvizsgálatot tartani, hogy mi magunk miként is állunk ehhez a valóban bonyolult problémához. Véleménye mindenkinek van, legyen akár politikai elemző, más közszereplő, egyházi személyiség, vagy csak „egyszerű szemlélődő", ám ezek hangzavarában érdemes volna odafigyelni azokra, akik a helyszínen, közvetlen testközelből élik át azt, hogy mit jelent kereszténynek és palesztinnak lenni a Szentföldön.


A kiegyezés jelenthetné a szenvedés végét

Néhány napja Alex Awad, a Kelet-Jeruzsálemi Baptista Gyülekezet lelkésze, a Betlehemi Bibliai Főiskola professzora és dékánja, az amerikai Egyesült Metodista Egyház Globális Szolgálatok Közgyűlésének tagja következőket üzente a keresztény világnak:

„Az elkövetkező napokban Mahmúd Abbász palesztin elnök Palesztina független államként való elismerését és teljes jogú tagságát készül kérvényezni az ENSZ-nél. A keresztény hívők és egyházi vezetők többsége Ciszjordániában és Gázában támogatja a kezdeményezést. Ezt az álláspontot nem valamiféle Izrael-, vagy Amerika-ellenes érzület táplálja, hanem az a meggyőződés, hogy az arab-izraeli konfliktus megoldása nélkül nincs jövőjük a Közel-Keleten, s a palesztin államiság nélkül az ellentétnek sosem lesz vége. A Palesztinában és a szomszédos országokban tapasztalható politikai felfordulás miatt sok keresztény fontolóra vette hazájának elhagyását, hogy nyugati országokban keressen menedéket. Ez a folyamat addig fog folytatódni, amíg az arab-izraeli konfliktusban gyökerező politikai káosz véget nem ér.

Következésképpen a nyugati keresztényeknek, akik szívükön viselik a palesztin térségben és a Közel-Keleten élő egyház sorsát, támogatniuk kell a palesztin államiság törekvéseit. A palesztinok, mint megannyi más nemzet, egy szabad, független, békés államot szeretnének a történelmi Palesztina 22%-án, s elismerték Izrael szuverenitását a terület 78%-án. A palesztinok hajlandóságot mutattak földcserékre Izrael Állammal, hogy teret adjanak annak, amit az izraeliek "új tényállásnak" neveznek. Továbbá a palesztinok hajlandóak megfontolni Izrael azon követelését, mely a palesztin állam teljes demilitarizálását, valamint Izrael Állam biztonságos határainak létrehozását igényli. Ráadásként, amint a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagyszabású politikai ébredéseket él át, a palesztinokkal kötött béke Izrael Állam biztonságának és békéjének legfőbb garanciája. Egy valódi békemegállapodás ugyanazt a békét hozná meg úgy az izraelieknek, mint a palesztinoknak, s a világ más országainak, köztük az Egyesült Államoknak is. Azoknak, akik "Jeruzsálem békéjéért" imádkoznak, egyúttal a palesztin állam azonnali létrehozását is támogatniuk kell.


Alex Awad függgetlen palesztin államot és valódi békét szorgalmaz

A keresztények besározzák a világ felé tett bizonyságukat azzal, hogy támogatják a Palesztinában zajló igazságtalanságokat, vagy csak passzív érdektelenséggel szemlélik. Az izraeli kormány megtagadta a ciszjordániai telepek építésének leállítását, mely a párbeszéd újraindításának feltétele volt. Amikor az amerikai adminisztráció követelte az építkezések két hónapos befagyasztását, az izraeli kormány nem működött együtt. Most pedig az izraeliek a palesztinokat vádolják azzal, hogy nem tértek vissza a tárgyalóasztalhoz. Hogyan tárgyalhatna valaki a barátjával egy torta megosztásáról, ha a másik közben megeszi a süteményt? Nem az a gond, hogy a palesztinok egyszerűen nem akarják a párbeszédet, hanem az, hogy már kimerültek az izraeli vezetőkkel vívott két évtizednyi huzavonában. Keresztényi kötelességünk, hogy tisztában legyünk a politikai körök ügyleteivel, és a helyszíni tényekkel, s ezek ismeretében foglaljunk állást az igazság mellett. A keresztények nem erkölcsi passzivitásra és politikai érdektelenségre lettek elhívva, hanem arra, hogy aktívan terjesszék azon megoldásokat, melyek kiegyezéshez és mind az izraeliek, mind a palesztinok szenvedéseinek végéhez vezetnek.

Egyes keresztények vonakodnak attól, hogy a palesztin államisági kezdeményezést támogassák, mert attól tartanak, hogy az egy militarista, iszlamista országot szülne. Szerencsére a jelenlegi folyamatot a PSZF leginkább szekuláris, progresszív, erőszakmentes szárnya irányítja. Emiatt a Hamász, Palesztina iszlamista mozgalma, nem ért egyet a kezdeményezéssel. A dolog veszélye is ebben rejlik: amennyiben a Palesztin Hatóság, köszönhetően az USA és Izrael politikai manővereinek következtében, kudarcot vall az államiság elérésében, a közeljövőben a világias palesztin kormány el fog bukni, s csak a Hamász marad, mely átveheti a palesztin függetlenséghez vezető küzdelem vezetését. Egy ilyen forgatókönyv semmi jóval nem kecsegtet sem az Izraelnek, sem a palesztinoknak, sem a jövőbeni béketárgyalásoknak, sem a Közel-Kelet keresztény közösségeinek.

Az Egyház el fogja veszteni a világban érvényesülő hatását, ha elhagyja a küldetését, hogy "a föld sója", s a "népek világossága" legyen. A bennünk élő Krisztus világossága segítse a palesztinokat az államiságukhoz vezető kockázatos úton.”


A Szentföld történelmi egyházai az államiságért

A napokban Palesztina és Izrael történelmi keresztény egyházai találkozón vitatták meg az ENSZ kérvény kérdését, melynek záró akkordjaként a katolikus, az ortodox, az evangélikus és az anglikán közösségek jelenlegi és egykori vezetői és képviselői, köztük Michel Sabbah, Jeruzsálem előző Latin Pátriárkája közös nyilatkozatban álltak ki az 1967-es határok alapján létrejövő, független Palesztina teljes jogú ENSZ tagsága mellett.

„A palesztinoknak és az izraelieknek önuralmat kell gyakorolniuk, bármi is legyen az ENSZ-szavazás eredménye" - nyilatkozták a térség püspökei. A döntéshozókat és a jó lelkiismeretű embereket arra szólították fel, hogy "minden tőlük telhetőt tegyenek meg annak érdekében, hogy az oly régóta várt igazságosság, békesség és kiegyezés végre megvalósuljon izraeliek és palesztinok között".

 

Források: Come and SeeEast Jerusalem Baptist Church  

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szentföld
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Szuperbaktériummal harcolnak az izraeli tudósok
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Nemzetközi ostrom alá kerül Izrael?
  • Jeruzsálemben lesz az amerikai nagykövetség?
  • Döbbenet: erősödik a nőkkel szembeni kirekesztés Izraelben
  • Nem támogatja az ENSZ a palesztinokat
  • Támadások a Palesztin Hatóság ellen
  • Hamarosan 8 millió lakosa lesz Izraelnek
  • Mit mond a Biblia a népszámlálásról?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.