Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-18 17:00:00

Hazatért Gilád Salit

Egy emberért ezreket helyeznek szabadlábra

Több mint öt év után szabadon engedték fogva tartói az izraeli Gilád Salitot, miután országának sikerült megegyeznie a palesztin radikális szervezettel.

Gilád Salitot 19 éves korában, 2006. június 25-én ejtették foglyul palesztin fegyveresek a Gázai övezetben. Fogságának ideje alatt három levelet, egy hang- és egy videóüzenetet küldhetett családjának. 2009 óta pedig nem kommunikálhatott a külvilággal. A Hamász idén nyáron egy 39 másodperces videóban megmutatta Salitot és egy 20 éve fogva tartott pilótát. Az őrmestert kedd reggel engedték szabadon az Izrael és Hamász közötti megállapodás értelmében.


A béke reményében

Izrael és a radikális palesztin szervezet között a hét elején jött létre megállapodás arról, hogy Salit szabadon bocsátásának fejében az izraeli hatóságok több mint ezer palesztin foglyot engednek ki a börtönből. Eszerint Giládért cserébe ma 477 palesztin foglyot helyeztek szabadlábra, és a jövő hónapban még 550 ember hagyhatja el a dél-izraeli Keciót börtönt. Kedden hajnalban buszokkal vitték a civil ruhába öltözött, de még megbilincselt embereket a Kerem Salom határátkelőhöz. (A BBC által összeállított teljes fogolylista itt olvasható.) 
Sokan azonban nem örülnek, hogy ilyen sok palesztint helyeznek szabadlábra. Benjamin Netanjahu, Izrael elnöke egy nyílt levélben azt írta nekik: tudja, hogy nehéz elfogadniuk azt a tényt, hogy a szeretteik halálát okozó emberek nem töltik le teljes egészében börtönbüntetésüket. A fogolycsere ellen tiltakozók fellebbezések százait nyújtották be az izraeli legfelsőbb bíróságra, de az hivatkozva az izraeli kormány és a Hamász közötti megállapodásra – elutasította a beadványokat.

Salitot kedden reggel fegyveresek kísérték a rafahi határátkelőhöz (a Gázai övezet és Egyiptom közötti rész), onnan pedig Egyiptomba, majd Izraelbe szállították. A csere nem zajlott zökkenőmentesen, ugyanis a Hamász-fegyveresek egészen addig nem engedték el Salitot, amíg a palesztin foglyok biztonságos helyre (a Vöröskereszt buszaira) nem kerültek.

Az immáron szabad őrmester a rá váró riportereknek elmondta: mindig is tudta, hogy egyszer visszatérhet családjához. Salit abbéli reményét is kifejezte, hogy egy napon békét köt Izrael a palesztinokkal. A fogolycsere kapcsán azt mondta: szeretné, ha ennél is több fogoly kerülhetne szabadlábra.

Salit különböző átvizsgálások után akár már ma hazatérhet szülővárosába, a nyugat-galileai Micpe Hilába.

Paul Danahar, a BBC közel-keleti tudósítója szerint különleges nap a mai, mert végre nem fegyverropogástól, hanem az örömtől hangos Izrael és Palesztina. Danahar azt írja: mindkét fél úgy érzi, hogy kaptak valamit a másiktól, és ez egy kis időre felfüggeszti az ellenségeskedést. Salitot „Izrael fiaként” emlegetik hazájában, és sok ezer anya érzi most azt, hogy a saját fiát kapta vissza.

A tudósító szerint ha vége szakad az ünneplésnek, újra előjönnek a problémák. Az izraeli őrmester szabadon engedése ugyanis nem a palesztin kormány és Mahmud Abbász elnök, hanem a Hamász radikális szervezet érdeme. Ez a tény pedig nem hozza közelebb a béketárgyalásokat.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.