Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-24 07:02:00

Fűtött vécéülőke helyett vietnami szandál és hawaii ing

Drámai energiatakarékosság Japánban

Az energiamegtakarítás jegyében arra buzdítják Japánban az irodai dolgozókat, hogy megszokott öltönyeik és kiskosztümjeik helyett polóban és szandálban menjenek munkába, így nem kell bekapcsolni a légkondicionálókat.

A márciusi földrengések és a fukusimai atomkatasztrófa alaposan megterhelte a szigetország energiagazdálkodását. A villamosenergia-kiesés miatt gyakoriak az áramszünetek, az üzleti vállalkozások a korlátozások miatt és a szolidaritás jegyében kevesebb áramot használnak: napnyugta után tompított fény mellett dolgoznak, megnőtt a kereslet az energiatakarékos villanyégőkre, az olyan hivatali luxuseszközök, mint például az árammal fűtött vécéülőke használatát pedig mellőzik.


Langyos kóla és szandál


Áprilisban Tokió kormányzója, Ishihara Shintaro a város élelmiszer-automatáinak áramtalanítására buzdított. A Coca-Cola japán képviselete már be is jelentette, a nyári hónapokban reggel 10 és este 9 óra között kikapcsolja italautomatái hűtését.

Az akciót nem csak a márciusi katasztrófa okozta energiakimaradás indokolja, a Kiotói Egyezmény jegyében a kormányzat már 2005-ben kampányt indított a károsanyag-emisszió visszaszorítására – így már korábban is felszólították a japánokat, hogy például a meleg hónapokban a légkondicionálók feljebb tekerése helyett járjanak rövidujjú ingben dolgozni.

A Cool Biz elnevezésű kampányt máris Super Cool Biz-re keresztelték, ugyanis a hivatalok hűtésén úgy spórolnának, hogy az öltönyös irodistáknak egész héten engedélyezik a lazább viseletet. Lennadrág, hawaii ing, szandál – ez lesz a módi a tokiói hivatalnokok körében, legalábbis ha sikerül levetkőzni gátlásaikat.

Hat éve, a Cool Biz kampány bevezetésekor például az irodisták rendre úgy érkeztek munkába, hogy aktatáskájukba gondosan becsomagolták hosszúujjú ingüket és nyakkendőjüket. Valószínű, hogy a merevebb hivatalnokok most is ingább átizzadják öltönyüket, mintsem papucsban és tarka ingben mutatkozzanak munkatársaik, és lazább öltözetű partnereik előtt.


Guardian/mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.