Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-21 09:00:00

Politikai vitákat gerjeszt a zöld szőnyeg

Drámai algásodás a francia tengerparton

Franciaországban évek óta komoly gondokat okoznak a Bretagne partjainál elszaporodott algatelepek. A természeti csapás ellen a kormány több millió eurós akcióval küzd, de hiába.

Nicolas Sarkozy és a környezetvédők nem tudnak egyességre jutni a kérdésben, ami megkeseríti a helyiek életét és komoly veszélyt jelent. A miniszterelnök a közelgő választások miatt erősen védi a helyi gazdákat, akik pedig felelősek a kialakult helyzetért.

Az algák tömegesen árasztják el Bretagne partjait, a strandok bezártak, mérgező füst gomolyog a rothadó zöld szőnyegből. Ez a gusztustalan massza nem csak kellemetlen, de életveszélyes is. A kipárolgó gőz kisebb koncentrációban asztmás rohamot okoz, nagyobban halálhoz vezethet.


Saint-Michele-en-Gréve algákkal borított strandja 2009-ben


Az algák több mint harminc éve fertőzik ezt a partszakaszt, de az utóbbi években rohamosan romlik a helyzet. 2009 óta országos szintű, politikai kérdéssé vált a helyzet megoldása. Abban az évben egy helyi gazda lova halt meg a parton, miközben a strandon lovagoltak. A férfi életét a helyiek mentették meg, akik kiemelték a mérgező takaróból, mikor látták, hogy leesett a lováról. Később, a bomló kupacok eltávolításakor, azonban meghalt egy teherautó sofőr, aki a veszélyes anyagot szállította egy komposztálóba.

109 helyről jelezték már az algák megjelenését, a fertőzés átterjedt Normandiára és az Atlanti-óceán egyes pontjaira. Az egyébként ártalmatlan fajt a bomlás közben keletkező hidrogén-szulfid teszi fokozottan veszélyessé. A strandok „eltulajdonítása”, a környezeti károk és veszélyek mellett, jelentős anyagi veszteséggel jár a helyiek számára. A pénzt jelentő turisták eltűntek a térségből az utóbbi években.

A 2009-es eset után a vizsgálatok kimutatták, hogy a fő probléma a mezőgazdaságból származó, tengerbe szivárgó műtrágya. A nitrogénkoncentráció gyors ütemben növekszik, 1971 és 1998 között az 5 milligramm/liter 38 milligramm/literre nőtt. A fokozott nitrogén-tartalom ideális környezetet teremt az algák elszaporodásához. Az éghajlat változása eközben lehetővé teszi a szőnyegek kialakulását, a magas hőmérséklet és az alacsony vízállás mellett a hullámzás nem tudja megtisztítani a partokat.

A kormány küzdelme eddig nem járt eredménnyel. A környezetvédők a mezőgazdaság erős szabályozásában, a műtrágya használatának korlátozásában látják a megoldást. Sarkozy mindezt elutasítja, nem akarja környezetvédelem oltárán feláldozni a gazdákat és ezzel a jelentős, potenciális szavazótáborát. A régióban erős a mezőgazdaság, az ország teljes gazdaságának jelentős részét adják, korlátozása ezért az egész gazdaságra negatív hatással lehet.Sarkozy kijelentette, hogy az állam továbbra támogatja az algaszőnyeg begyűjtését a katonaság segítségével, de csak télen, hogy megakadályozzák az újraszaporodást.

Morieux-ban, ahol a zöld szőnyeg a legnagyobb problémákat okozza, a következő olvasható a strand bejáratánál: Beláthatatlan ideig Zárva. A polgármester nem akar tovább várni az eltávolítással, mert a veszély a mérgező gázok esetén júliusban óriási.


Kotulics Mónika / ~spiegel.de

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.