Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-25 10:45:00

Kadhafi katonái a nőket sem kímélik

Döbbenetes: kétezer forintnyi jutalom nemi erőszakért

A hónapokig ostrom alatt tartott líbiai Miszráta lakosainak nem csak a támadásokkal kellett szembenézniük: a legújabb hírek szerint a Kadhafi-hű erők szisztematikusan, akár több száz nőt is megerőszakolhattak a városban.

A brit BBC hírportálnak sikerült két elfogott, felkelők kezén lévő Kadhafi-hű katonával interjút készítenie, amiben azok beszámoltak arról, hogy az ellenálló Miszrátában a kormányhű erők több családot is szisztematikusan megerőszakoltak.


Jutalom az erőszakért

Noha a BBC riportere, Andrew Harding is elismeri annak a lehetőségét, hogy a fogvatartott katonák vallomása hazugság, és azokat az elfogóik kényszerítették rájuk, hogy ezáltal is rossz színben tüntessék fel Kadhafi kormányzatát, végül ennek a lehetőségét elveti. Más Líbiában lévő kollégákon keresztül is hasonló történetek keringenek ugyanis – van, aki mobillal felvett videón élőben is látta a borzalmat.

A két, 17 és 21 éves katona elbeszélése szerint az alakulatuk betört egy véletlenszerűen kiválasztott házba, ahol megkötözték és lábon lőtték a család férfitagjait, majd a négy, 20 és 24 közötti lányt az emeletre kényszerítették. A két közkatonának a tisztek megparancsolták, hogy a tetőn őrködjenek, míg ők „nem végeznek a dolgukkal”. Miután megerőszakolták a lányokat, a két fiatal katonára került a sor.

Amikor a tisztek látták, hogy azok húzódoznak, verni kezdték őket. A kényszer hatására így ők is megerőszakolták a magatehetetlen, addigra teljesen elgyötört, „egy szót sem szóló” lányokat. A tisztek közben zenét hozattak be, dohányozva és táncolva biztatták a fiatal katonákat, akiknek még jutalmat is ígértek – minden egyes megerőszakolt lány után kétezer forintnyi dénárt.

Az egész incidens másfél órán keresztül tartott, utána a csapat szó nélkül távozott. A két elfogott katona – noha megviselte őket, hogy mindez megtörtént – a BBC riportere szerint nem érez bűnbánatot, hiszen a tisztek kényszerítették az erőszakra. Az egyik interjúalany meg is jegyzi: neki ez volt az első szexuális élménye, ráadásul neki is éppen négy lánytestvére van.


Nem egyedülálló

Az elfogott fiatal katonák szerint ami azzal a miszrátai családdal történt, az közel sem egyedülálló eset, hanem sokkal inkább egy szisztematikus megerőszakolási akció egyik képkockája. Szerintük akár ötven miszrátai család juthatott hasonló sorsra – a jelenség elterjedt voltát jelzi, hogy már keringenek a környéken a nemi erőszakokról készült, elfogott katonáktól elkobzott mobiltelefonokról származó videófelvételek.

A feltételezett több száz áldozat ellenére eddig még senki nem tett hivatalos panaszt a várost vezető felkelőknek, ennek azonban több oka is lehet. Egyrészt a kommunikációs vonalak a hosszú ostrom következtében romokban hevernek, másrészt az áldozatok nagy része időközben el is hagyhatta a várost. De ami talán a legfontosabb: akárcsak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Líbiában is rendkívül érzékeny téma a nemi erőszak. (Percenként erőszakolják meg a kongói nőket)

A szégyenérzet miatt így valószínűleg a legtöbb áldozat nem is fogja jelenteni a történteket. Egyes felkelők mindenesetre házasságot ajánlottak a megerőszakolt lányoknak, hogy ezzel mossák le a családot ért szégyent, emellett több pszichológus is a helyszínen tartózkodva próbál segíteni az áldozatokon.


Az ENSZ is tud róla, de nincs bizonyíték

A líbiai háború kezdete óta nem ez az első eset, amikor nemi erőszakról cikkezik a média. Az ország fővárosában, Tripoliban azután jelentettek egy megerőszakolási hullámot, hogy Kadhafi arra szólította fel híveit, hogy „ajtóról ajtóra járva” kutassák fel a rendszer ellenségeit, így tisztítva meg a várost „az ellenséges elemektől”.

Egy másik jelentés arról számolt be, hogy Kadhafi katonáit Viagrával és egyéb ajzószerekkel stimulálják – ezt még Susan Rice, az USA ENSZ-nagykövete is szóba hozta a Biztonsági Tanács egyik ülésén. Bizonyítékot erre vonatkozólag azóta sem találtak, pedig abban az esetben bizonyságot kapna a világ arról, hogy Kadhafi rezsimje a szexuális erőszakot a társadalom megfélemlítése érdekében, szisztematikus jelleggel, fegyverként használja.


T. M.
(forrás:bbc)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.