Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-07 09:23:00

Nem életbiztosítás feketének lenni Líbiában

Döbbenet: a felkelők mészárolják a sötétbőrűeket

Az eddig oly tisztának láttatott líbiai felkelők Tripoliba érve szörnyű bűncselekményeket követtek el: több tucatnyi fekete-afrikait öltek meg. Kadhafi hívei is üldözték a sötétebb bőrű bevándorlókat, akik így harapófogóba kerültek.

Egyetlen fekete-afrikai (vagy akárcsak az átlagosnál sötétebb bőrű) sincsen biztonságban a líbiai fővárosban, mióta azt könnyűszerrel bevették a felkelők csapatai. A konfliktus kezdetén ugyanis szárnyra kapott a hír, miszerint a szorongattatott helyzetben lévő Kadhafi külföldi, afrikai zsoldosokkal erősítette meg csapatait. Ennek megfelelően a diadalittas lázadók bosszúja most érthetően fordul minden fekete-afrikai ellen.

Pedig a túlnyomó többségük nyilvánvalóan nem Kadhafi-hű zsoldos, hanem egyszerű vendégmunkás vagy bevándorló, akik rosszkor voltak rossz helyek. Líbia ugyanis – olajiparának köszönhetően – hagyományosan sok környező afrikai országból vonzotta a munkaerőt, emellett az Európába illegálisan bejutni szándékozók többsége is Líbiában várakozott arra, hogy az embercsempészek rájuk is sort kerítsenek. Fekete-afrikai tehát bőven akadt már a konfliktus előtt is Tripoliban, a zsoldosok megjelenése azonban hirtelen életveszélyessé tette a várost.

Amelyik állam tehette, küldött gépet állampolgárai evakuálására. A nyugati államok mellett a kínaiak, a malájok, az indonézek, a pakisztániak és az indiaiak mind-mind küldtek segítséget, a szegényebb szubszaharai afrikai államok azonban többségében cserben hagyták saját állampolgáraikat – talán csak a Kongói Demokratikus Köztársaság kivétel, amely négy repülőt is küldött a Líbiában rekedt kongóiak kimentésére.

A kevésbé szerencsések bujkálni kényszerültek. Elbújtak az őket külföldi ügynökként kezelő Kadhafi-erők elől, majd próbáltak elbújni az őket külföldi zsoldosként beállító felkelők elől. Justice, az 50 éves nigériai férfitől, amikor megtalálták, agresszíven pénzt követeltek. Amikor mutatta, hogy nincs nála egy fillér sem, hason szúrták és otthagyták. Ő megúszta, eljutott a tripoli kórházba, a műtét nyomán ma már csak egy nagy heg emlékezteti az atrocitásra.

Továbbra is ezrek menekülnek ugyanakkor a felkelők haragja elől. Legtöbben elhagyatott konténerekben és raktárakban húzzák meg magukat, ezeken a helyeken azonban fogytán az élelmiszer, ami egy hasonlóan nyomorúságos halál képét vetíti előre. A feltételezések szerint a líbiai katonák – akik lehetnek Kadhafi hívei éppúgy, mint felkelők – azonban sokszor csak szórakozásért jönnek a felkutatott rejtekhelyekre: a kiszemelt nőket kiragadják családja kezei közül, majd megerőszakolják – cserébe, ha ideiglenesen is, de – megkímélik a többiek életét.

 

TM

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Genocídium
  • Borzalmas munkatábor: megszólalnak a túlélők
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Megállapodás: fizet az állam a holokauszt-túlélőknek
  • Bíróság előtt a világ legdurvább népirtói
  • Trükkel úszta meg a gázkamrát a kislány
  • Zsidómentő arabok
  • Tovább élt a zsidómentő diplomata, mint eddig tudtuk
  • Református szertartással, jobbikos közreműködéssel temették Képíró Sándort
  • Lengyelt mentett, zsidót mentett, ki kell állnunk mellette

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.