Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-26 14:45:00

Londoni elemzők megmondják

Csúsznak a mélybe az európai gazdaságok

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb gazdasága marad, ám a vezető európai gazdasági hatalmakat az évtized végéig megelőzik a legnagyobb felzárkózó országok - jósolták hétfői előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett éves világgazdasági rangsorában kimutatja, hogy Brazília az idén már megelőzte Nagy-Britanniát a hazai össztermék (GDP) értéke alapján, és így a világ hatodik legnagyobb gazdasága az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország és Franciaország után. A CEBR tavalyi listáján még a brit gazdaság volt a hatodik legnagyobb, és Brazíliáé volt a hetedik hely.

A ház londoni szakértőinek számításai szerint azonban Brazília nominális GDP-értéke a tavalyi 2090 milliárd dollárról az idén 2518 milliárd dollárra emelkedik, miközben a brit gazdaság által megtermelt bruttó új érték a 2010-ben mért 2250 milliárd dollár után 2011 egészében 2481 milliárd dollár lesz.Douglas McWilliams, a CEBR vezérigazgatója az előrejelzéshez fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy Brazília "nagyon hosszú ideje veri az európai országokat labdarúgásban, az viszont új jelenség, hogy gazdasági értelemben is vereséget mér rájuk".


Kína hasít, Európa csúszkál

A CEBR hétfői prognózisa szerint az évtized végére a többi BRIC-állam is felzárkózik a globális élmezőnyhöz. A BRIC-országcsoport bevett megjelölését a világ négy legnagyobb felzárkózó gazdaságára, Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára használják, neveik angol rövidítésével.
A londoni gazdaságelemző ház hétfői előrejelzése azt valószínűsíti, hogy 2020-ban változatlanul az Egyesült Államok lesz a világ legnagyobb gazdasága, amelynek éves GDP-értéke a 2011-re várt 15 ezer milliárd dollárról 2020-ig 21 ezer milliárd dollár fölé emelkedik. A CEBR szerint 2020-ban is Kína lesz a második legnagyobb globális gazdasági hatalom, ám a kínai GDP-érték sokkal rohamosabban emelkedik: az idei 6988 milliárd dollár után abban az évben várhatóan megközelíti a 18 ezer milliárd dollárt.

Ha beválik a patinás londoni elemzőház hétfői prognózisa, akkor Oroszország 2020-ban feljön Japán mögé a negyedik helyre, miután éves nominális GDP-értéke a 9. helyhez elegendő idei 1885 milliárd dollárról 4584 milliárd dollárra emelkedik. India az idei 10. hely után 2020-ban már a világ ötödik legnagyobb gazdasága lesz, Brazília pedig megtartja hatodik helyezését a CEBR előrejelzése szerint. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb európai gazdaságok tovább csúsznak lefelé a globális gazdasági ranglistán.

A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy 2020-ban Németország a tavalyi helyezéséhez képest három hellyel lejjebb kerülve már csak a világ hetedik legnagyobb gazdasága lesz, Nagy-Britannia - 2010-hez mérve összesen négy hellyel visszaesve - a nyolcadik helyen áll majd, Franciaország két helyet veszítve a 9., Olaszország ugyancsak két helyezéssel lejjebb csúszva a 10. helyre kerül, oda, ahol Oroszország volt 2010-ben. A cég 30-as világgazdasági ranglistáján az egyetlen közép-európai EU-tagállamként Lengyelország szerepel, amely a CEBR prognózisa szerint a tavalyi 20. hely után az idén a 22-ikre kerül, és ezt 2020-ig meg is őrzi. A lengyel nominális GDP-érték a ház becslése szerint az idei évre várt 532 milliárd dollár után 2020-ban 858 milliárd dollár lesz.


MTI
nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.