Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-30 19:00:00

Svájcban lobbizik a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár és a református püspök

Családi vállakozások kezében a magyar prostituált biznisz?

Fiatalkorú magyar lányok szexuális kizsákmányolása ellen emelt szót Balog Zoltán államtitkár és a Szabó István, a dunamelléki református püspök, akik új törvény meghozatalát sürgették Svájcban.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára támogatja azt kezdeményezést, hogy a svájci törvényhozók 16-ról 18 évre emeljék a legális prostitúció korhatárát. A fiatalkorú nők prostitúciójának szigorítását célzó kezdeményezésről Balog Zoltán és Bogárdi Szabó István református püspök kedden tartott sajtótájékoztatót a svájci Aargau tartomány székhelyén, Aarauban.


Romba dőlt sorsok

A svájci jogszabály-szigorítást Balog Zoltán államtitkár támogatásával Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke kezdeményezte. Ennek során a svájci testvéregyházon, az Aargau-i Református Egyházon keresztül az illetékes svájci hatóságokhoz és törvényhozókhoz fordult felhívással, amelyben kéri a legális prostitúció korhatárának 18 évre emelését. Ennek kapcsán az Aargau-i Református Egyház közös sajtótájékoztatóra invitálta a püspököt és az államtitkárt, akik a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt kedden beszámoltak az állam és egyház közötti együttműködésről, amely a romák felzárkózása érdekében jött létre Magyarországon.


Sorsok az utcán. Fotó innen

A KIM közleményében kitért arra, hogy Svájc jelenleg 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely „sok fiatal magyar nőnek megpecsételi a sorsát”. A 18 év alatti, azaz fiatalkorú prostitúció az Európa Tanács a gyermekek szexuális kihasználása ellen 2010. június 16-án létrejött megállapodását (Lanzarote-i megállapodás) is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott – hangsúlyozták. A svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érinti a magyarokat, de terheli egyúttal Svájc polgárait is, hiszen Magyarországról sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. Tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború - emlékeztettek a közleményben.


Hamis ígéretek

Bogárdi Szabó István egyházi vezető aggasztónak nevezte, hogy számos fiatal magyar lányt csalogatnak Svájcba, hogy ott prostituáltként dolgozzanak. Szabó István a svájci testvéregyház segítségével fordult a hatóságokhoz és a politikusokhoz. A püspök levélben kereste meg az Aargaui Tartományi Református Egyház elnökét, Claudia Bandixent. Szabó István levelében úgy fogalmaz: „Kimutatták, hogy ezek a fiatal nők elsősorban anyagi szükség miatt vagy hamis foglalkoztatási ígéretek nyomán jutnak olyan helyzetbe, amelynek sem fizikai, sem pszichikai, s legkevésbé egzisztenciális következményeit nem tudják felmérni. Ezek a fiatal nők úgy nőnek fel, hogy elveszítve önbecsülésüket önmagukra áruként tekintenek, és olyan körülmények közé sodródnak, amelyek a normális társadalmi életbe való visszatérésüket szinte teljesen reménytelenné teszik. Ha pedig hátrányos helyzetű térségekből kerülnek Svájcba, akkor különösen is igaz, hogy visszatérésük állandó odafigyelés nélkül lehetetlen.”

A püspök elmondta: a Magyarországi Református Egyház és az Aargaui Református Tartományi Egyház képzéssel, illetve megelőzéssel próbál segíteni a lányoknak. Az együttműködésbe a magyar kormányzat is bekapcsolódik. Az ügy hátterében az áll, hogy Svájc 16 éves kortól engedélyezi a prostitúciót, amely sok magyar lánynak megpecsételi a sorsát. A 18 év alattiak prostitúciója a gyermekek szexuális kihasználása ellen létrejött, az Európa Tanács úgynevezett Lanzarote-i megállapodását is sérti, amelyhez Svájc is csatlakozott tavaly júniusban.

Szabó István szerint a svájci jogrendszernek ez a hiányossága különösen nagymértékben érinti a magyarokat és terheli a svájciakat is, hiszen – mint fogalmazott – Magyarországról sokan visszaélnek ezzel a helyzettel. A püspök emlékeztetett arra is, hogy tavaly ősszel nagy vihart kavart Zürichben a Magyarországról érkező – részben roma származású – prostituáltak körül kibontakozó brutális bandaháború. A püspök arra kéri a svájci testvéregyházakat, hogy emeljenek szót minden illetékes hatóságnál és minden politikai szinten azért, hogy Svájc a Lanzarote-i Egyezmény szellemében a lehető leggyorsabban hozzon törvényt a kiskorúak szexuális kihasználása ellen.

Az ügyben Aarau városában tartottak sajtótájékoztatót, ahol Szabó István püspök és Balog Zoltán államtitkár a svájci kormány képviselői és egyházi vezetők előtt – a többi között – beszámoltak az állam és az egyház között létrejött együttműködésről, amely a romák felzárkóztatása érdekében jött létre Magyarországon.

 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének 2010-es jelentésből kiderül: kis családi vállalkozások működtetik a magyarországi emberkereskedelmet. Az erre szakosodott bűnszövetkezetek Nyugat- és Dél-Európába visznek ki nőket, prostitúcióra kényszerítik őket- írja az origo.hu a kiszivárogtatott Wikileaks-iratokra hivatkozva.

Magyarországot több, emberkereskdelemmel kapcsolatos amerikai jelentésben is megemlítik, az egyik szerint két éve, a 2009-ben Svájcba kényszerített prostituáltak fele roma származású volt – adta hírül az origo.hu.

 

– mindennapi

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Prostitúció
  • Saját anyja adta el örömlánynak
  • Eladta a lányait prostituáltnak (interjú)
  • A prostituáltak védőszentjét ünnepeljük
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Orgiák állami pénzeken
  • Nem egyszerű a prostitúció elleni harc
  • A svéd nagykövet szerint a prostitúció gyorsan növekvő illegális üzletág
  • Magyar prostituáltakat mentenek Svájcból
  • Egy véren vagyunk megváltva romák és magyarok (dokumentumfilm)
  • Afrikai nőkkel kereskedő bandát fogtak el

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.