Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-27 21:30:00

A tömeggyilkos számára a kereszténység nem a hitről szólt

Breiviknek nem volt kapcsolata Jézussal – részletek az írásaiból

Anders Behring Breivik 1500 oldalas naplójából kiderül, hogy ő maga egyértelműen keresztényként tekint magára, de a lehető legeltorzultabb módon.

A norvég terroristatámadásról szóló beszámolók keresztény fundamentalistaként jellemezték az elkövetőt, a keresztény fundamentalisták azonban rögtön elhatárolódtak tőle. Breivik anti-feminista, homofób, abortusz-ellenes, és visszasírja az 1950-es évek patriarhális családmodelljét. Ellenségének tekinti a médiát és az akadémiát, és a marxizmust teszi felelőssé, amennyiben elindította a nyugati kereszténység küszöbön álló szociális összeomlását. Valamint erőteljesen iszlámfóbiás.

Breivek a helyreállított európai katolicizmushoz való visszatérést kutatja írásaiban, eközben nagyon kritikusan tekint a jelenlegi katolikus egyházra és Benedek pápára, főleg az Iszlámmal való megbékélésükre. Egy olyan miliciát vizionál, mint a XII. századi, a második kereszteshadjárat kihírdetésével is felhatalmazott patrónus, Bernard apát által körvonalazott Templomos Lovagok rendje.


Részletek Breivek írásából

Amennyiben van személyes kapcsolatod Jézus Krisztussal és Istennel, akkor te vallásos keresztény vagy. Nekem és sok hozzám hasonlónak nem feltétlenül van személyes kapcsolatom Jézussal és az Istennel. Mi mégis hiszünk a kereszténységben, ami egy kulturális, szociális, identitási és morális platform. De nehogy azt higgyék, hogy ez egy politikai filozófia keresztény köntösbe burkolása, ez annál több - írja naplójában a WRN szerint.


Elutasítja a keresztény lelkiséget, hiába hirdeti kereszténynek magát
 

Breivek egyértelmű bibliai igazolásokat talál az erőszakra, az Ó- és Újtestamentumból is idézve részeket. 'Ezek a strófák kifejezetten arról szólnak, hogy az Isten harcos is tud lenni, ha annak kell lennie, és harcba száll érted, ha kell.' Elutasítja a keresztény lelkiséget és spiritualitást, a mészárlásban és annak a részletesen leírt tervében azt írja, hogy az ateisták nincsenek fedezékben:

Még sohasem éreztem, hogy Istentől erőt kell kérnem. De egészen biztos vagyok benne, imádkozni fogok hozzá, miközben menekülök keresztül a városomon, puskák tüzelnek, 100 fegyveres üldöz azzal a szándékkal, hogy megállítson vagy megöljön. Tudom, hogy 80% az esély arra, hogy meghaljak a hadművelet során, mivel nem áll szándékomban megadni magam, amíg nem teljesítettem a három fő célpont elleni támadást és a bónusz küldetést... Valószínű, hogy imádkozni fogok Istenhez, hogy adjon erőt a hadművelet során, mint ahogy ebben a helyzetben minden ember tenné. Habár azt nem tudom elképzelni, hogy milyen elmeállapotban leszek ez idő alatt.

Ez nem azt jelenti, hogy a keresztények bármilyen formában vétkesek lennének az ő cselekedeteiért, vagy hogy az erőszakossága a vallásosságnak a természetes megnyilvánulása lenne, írja Julie Ingersoll a Religion Dispatches hasábjain. Bárcsak ő és azok az iszlámfóbiások, akik a muszlimok elleni gyűlöletét táplálták, láthatnák, hogy minden vallásban benne van a transzcendens jóság iránti elhivatottság, és megértenék az evangélium értelmét – fogalmaz Ingersoll.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oslói mészárlás
  • Továbbra sincs bűntadata Breiviknek
  • Továbbra is rácsok mögött marad Breivik
  • Norvég vérengzés: visszatértek a szigetre a túlélők
  • Naponta történnek az oslóinál nagyobb tragédiák
  • Az anonim blogolás veszélyei: megszólal a pszichológus
  • Felmentette volna Breiviket az izraeli lap?
  • Megszűnhet a bloggerek névtelensége
  • A New York - Oslo tengely
  • Egy baptista csoport szerint Isten küldte Breiviket
  • Breivik döbbenetes kommunikációs stratégiája

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.