Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-09 22:00:00

A texasi kormányzó keresztény happeningje

Böjtnap: a hamburger fogyott legjobban

Mintegy 30 ezren vettek részt az evangéliumi texasi kormányzó, Rick Perry szombati imaalkalmán. A sajtó azt feszegeti, vajon milyen szándék vezethette a politikust.

Hétórás imamaratont szervezett a houstoni Reliant stadionba Texas első embere. Perry kormányzót korábban sokan támadták kezdeményezéséért, ám ő nem hátrált meg, és kitartott elképzelése mellett: úgy vélte, itt az idő Amerika hanyatlása ellen imádkozni. Nagyjából 30 ezren válaszoltak az egyébként elnökjelöltségre pályázó Perry hívására, a szekuláris sajtó pedig jókat élcelődött az imádkozás és a politikai kampány vegyítésén. Az pedig különösen tetszett a világi újságíróknak, hogy az ima- és böjtnapként meghirdetett eseményen hosszú sorok kígyóztak a hamburgeres bódék előtt.


Reflektorfényben

Talán még ezt sem bánta annyira a metodista Perry kormányzó, aki – az eseménynek hála – életében először végre bekerült az országos hírműsorokba. A rendezvényen közel 250 újságíró és tévéstáb vett részt, sőt, úgy tudni, a kegyes rendezvény miatt a keresztyén jobboldal emberi erőforrásának és pénzcsatornáinak csapjai is elkezdtek megnyílni. A mintegy 200 rádióállomást működtető evangéliumi The American Family Association (Amerikai Család Egyesülete) például közel 1 millió dollárral járult hozzá a minapi rendezvény költségeihez.

A pénznél is többet hozhat a konyhára Perrynek az a republikánus szavazók bizonyos rétegeinél kimondottan fontos tény, hogy az elnökjelölt élő hitűnek, és a keresztyén ügyekért elkötelezettnek mutatkozzon. Ilyen és ehhez hasonló imaalkalmak szervezése számos voksot hozhat Perrynek a republikánus elnökjelöltségért folyó harcokban. A korábbi republikánus elnökjelölt, John McCain például eléggé elbénázta az evangéliumi keresztyénekkel való kapcsolatát.

Eleinte tudomást sem igen akart venni róluk, később pedig, amikor már szüksége lett volna a támogatásukra, elutasította néhány fontos vezető támogatását. Többek között John Hagee texasi pásztorét is, aki olyasmiket szokott szószékről mondani, hogy a Katrina hurrikán büntetés volt New Orleans homoszexuális bűneiért, valamint, hogy a globális felmelegedés elleni védekezés az USA gazdaságát megrendítését célzó nemzetközi összeesküvés része. Nos, Hagee-t meghívták Perry imamaratonjára is, ahol az ellentmondásos megagyülekezet-pásztor a pódiumról imádkozott, és Perry-t Abraham Lincoln elnökhöz hasonlította.


Keresztény ellentüntetők

Nem minden keresztény örült a szombati rendezvénynek. Még lelkészek is tüntettek a stadion előtt, mondván, a gyűlölködés és a kirekesztés nem evangéliumi érték (az Amerikai Család Egyesületét arra felé gyűlölködőnek tartják például homofób kirohanásaik miatt). Mások már szervezik a „Keresztények Perry ellen” csoportokat, mert képmutatónak, és politikailag motiváltnak tartják ájtatos megszólalásait.


Jó kampányhúzás? Fotó innen

Nem mellesleg, a 61 éves, jelenleg harmadik kormányzói mandátumát töltő Perry hivatalosan még be sem jelentette, hogy indulni szeretne az elnökjelöltségért. Szakértők szerint ez már csak napok kérdése, s ha ez megtörténik, akkor jó eséllyel ő lehet Barack Obama kihívója a választások előtt. Az imaalkalmon egyébként tudósítóknak többen elmondták, hogy Obamát nem tartják igazi vezetőnek, és minden körülmények között Perryre szavaznának, már csak azért is, mert „Amerika gazdaságilag és erkölcsileg is lejtőre került, hiszen az Istenről elfeledkező országban elszabadul a pokol”.


Válaszol-e Isten?

A pokolból igyekeztek imádsággal visszahozni az USA-t a szombati rendezvény lelkes résztvevői. A 70 ezer férőhelyes stadion félig telt meg, s noha Perry meghívta a többi állam kormányzóját is, csak a kansasi Sam Brownback fogadta el az invitációt. Így aztán a résztvevőkkel együtt hallgathatta texasi kollégája rövid prédikációját és szenvedélyes imáját, amely sokakat az évtizedekkel ezelőtt divatos sátoros igehirdetőkre emlékeztetett. Eközben a demokraták attól rettegnek, hogy George W. Bush után esetleg újra egy hasonlóan vallásilag motivált metodista kerülhet közel az elnöki hivatalhoz, aki Bush-hoz hasonlóan szintén a texasi kormányzói székből katapultálhat a Fehér Házba. Mások viszont feleslegesnek tartják az aggódást, mondván, Perry imáit nem fogja Isten megválaszolni. Tény, imáira nem mindig érkezik válasz. Idén áprilisban háromnapos esőt kérő imádkozásra is virrasztásra hívta a texasiakat. A buzgó imákra azonban egyelőre késik a válasz, a déli államban 1895 óta nem volt ilyen szárazság.
 

Az egyházelhagyó
A republikánus képviselőasszony, Michele Bachmann is készül az elnökjelöltségi küzdelemre. Ő ezért annyit tett, hogy elhagyta azt a lutheránus felekezetet, amely mindeddig szigorúan szidta a katolikus egyházat, a pápaság intézményéről pedig azt tanította, hogy az maga az Antikrisztus. A CNN is beszámolt arról, hogy Bachmann kilépett a minnesotai Salem Lutheran Church-ből (Salemi Evangélikus Gyülekezet), éppen hat nappal azelőtt, hogy bejelentette volna elnökjelölti szándékait.

 

Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.