Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-12 12:54:00

Kiretusálták mert szexuálisan izgatónak találták

Bocsánatot kérnek Hillary Clintontól az ortodox zsidók

Az ultraortodox zsidók brooklyni lapja, a Di Tzeitung kiretusálta Hillary Clintont címlapfotójáról, mert szexuálisan túl izgatónak tartották. A szerkesztők bocsánatot kértek.

Brooklynban szerkesztik az ultraortodox haszid zsidók egyik legnagyobb példányszámban nyomtatott újságját a: Di Tzeitung-ot,  melynek legutóbbi címlapja óriási botrányt kavart az Egyesült Államokban – adta hírül a Huffington Post. Sajátos indokra hivatkozva ugyanis egyszerűen kiretusálták az Oszama-hadműveletet élőben követő Obama-kabinet elhíresült fehér házi fotójáról az Államok kormányának külögyminiszterét, Hillary Clintont, mert szexuálisan túl izgatónak találták, valamint Audrey Tomason tanácsadót is..



Ilyen az eredeti
A szerkesztői döntés természetesen hatalmas politikai vihart kavart és persze nem kis derültséget keltett világszerte. Különösképp, hogy a kozmetikázásnak áldozatul esett a Nemzetbiztonsági Tanács tanácsadója, Audrey Tomason is, akinek konkrétan csak a feje, illetve nyakának egy kis része látszik a felvételen.

A jiddis nyelvű újság szerkesztői a részletes indoklással sem késlekedtek: azt mondták, hogy minderre azért volt szükség, mert a Di Tzeitung története során még nem közölt le olyan fotót, amin nők szerepelnek. Minderre pedig azért van szükség, mert a nők képi ábrázolása szexuálisan izgató hatással lehet az olvasókra. A hibát persze elismerték, és nyilvános közleményben bocsánatot kértek az incidens miatt.
 
Ultraortodox életmód
A ortodox zsidó vallás legkonzervatívabb formája. Követői a zsidóság mai fundamentalistái, akik magukat "Tóra-igaz" zsidónak vallják. Törvényeik megtiltják, hogy televíziót és filmeket nézzenek, világi újságokat olvassanak vagy hogy nem üzleti célokra használják az Internetet. A férfiak szakállat, sötét öltönyt és széles karimájú kalapot hordanak. A nőknek pedig hosszú ujjú, magas kivágású felsőrészt és hosszú szoknyát kell viselniük, a fejükön pedig parókát vagy kalapot.

-mi-

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.