Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-21 20:30:00

A legtöbb áldozat a kényszermunkába és az éhezésbe halt bele

Bíróság előtt a világ legdurvább népirtói

Hosszú várakozás után végre megindították a kambodzsai kommunisták három életben maradt vezetője elleni eljárást. Az idő azonban sürget.

Idős emberekkel van tele a kambodzsai fővárosi bíróság épülete. Túlélők és szemtanúk, sokan a nyolcvanas éveikben. Néhányan azért jöttek, hogy bizonyítékokat nyújtsanak be, mások csak tanúi akartak lenni a történelmi pillanatnak, egy kétmillió emberéletet követelő rémálom végleges lezárásának. Diákok is szép számmal képviseltetik magukat: itt a lehetőség, hogy közelebbről megismerkedjenek az embertelen rendszerrel, amely oly sok szenvedést okozott családjuknak.

Így számol be a BBC helyszíni tudósítója arról, hogy az ENSZ által támogatott kambodzsai törvényszék végre vádat emelt a vörös khmerek hetvenes évekbeli rémuralmáért felelős, még életben lévő vezetői ellen. A vád népirtás és emberiesség elleni bűntett, amiért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak az aggastyán mészárosok. Köztük van a maoista khmerek vezetőjének, Pol Potnak egykori jobbkeze, a „Második számú Testvér”, Nuon Chea is. Pol Pot azonban megúszta a felelősségre vonást, hiszen 1998-ban meghalt.

Noha a kambodzsai kommunisták rendszerét 1979-ben a szomszédos Vietnam megdöntötte, a vezetők büntetlenül éltek tovább az országban. Kambodzsa ugyan a kilencvenes évek közepén felkérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsen egy bíróság felállításában, ennek a folyamata azonban évekig húzódott. A hibrid (ENSZ- és kambodzsai bírákból álló) testület végül 2006-ban állhatott fel többi között az Európai Unió, Japán és India pénzügyi támogatásával. Azóta azonban mindössze egy embert ítéltek el, Kaing Guek Eav-ot, a hírhedt Tuol Sleng börtön Duch néven ismert vezetőjét, aki több tízezer ember megkínzásáért és haláláért személyesen felelős. Duch a tavaly nyáron lezárult perben harmincöt évet kapott.

Most három nagy halat készülnek felelősségre vonni. A főideológus, 84 éves Nuon Chea mellett a vádlottak padjára ül a 79 éves Khieu Samphan egykori államfő és a 85 éves Ieng Sary egykori külügyminiszter. Mindhárman tagadják az ellenük felhozott vádakat, Ieng Sary jelezte is előzetesen, hogy nem kíván tanúskodni. Meglepetésre egyébként a khmer uralom legfőbb női vezetőjét nemhogy nem állítják bíróság elé, de szabadon is engedték. A 79 éves Ieng Thirith egykori szociális miniszter, a külügyminiszter felesége ugyanis Alzheimer-kórban szenved, emiatt döntöttek felmentéséről.

Sokan így érthetően nem elégedettek a bíróság munkájával. Egy szüleit elvesztő fiatal szerint például közel kétmillió ember haláláért mindössze három embert felelősségre vonni egész egyszerűen elégtelen.


Mi volt az a Vörös Khmer?

A Khmer Rouge a kambodzsai kommunista pártot és az általuk bevezetett rendszert jelöli, ami a huszadik század egyik legmegrázóbb népirtásához vezetett: az 1975 és 1979 közötti röpke időszak alatt 1,7 millió honfitársukat – a lakosság közel harmadát – küldték halálba. A szervezet első számú vezetője Saloth Sar, vagy ismertebb (forradalmi) nevén Pol Pot volt.

A khmerek teljesen saját képükre kívánták formálni az országot, ezért még a világ kommunistái számára is drasztikus intézkedéseket hoztak: betiltották a vallásokat, megszüntették az iskolákat és eltörölték a kambodzsai pénzhasználatot, azzal a céllal, hogy egy osztálymentes, mezőgazdasági alapú önellátó rendszert hozzanak létre. Az ipart és az infrastruktúrát teljesen leépítették, a városi rétegeket és az értelmiséget pedig mezőgazdasági munkatáborokba küldték. Több százezer embert kivégeztek – köztük a nem khmer etnikumhoz tartozókat, az értelmiség tagjait, a szemüvegeseket, illetve a saját, árulónak bélyegzett szimpatizánsaikat, azaz összefoglalóan „a rendszer ellenségeit” –, a legtöbb áldozat azonban a kényszermunkába, illetve az egészségügy összeomlása miatt kialakult járványokba és éhezésbe halt bele. A rendszer sátáni jellegét mutatja, hogy a gyerekeket elválasztották szüleiktől, majd agymosást hajtottak végre rajtuk, hogy aztán a kínzások és kivégzések végrehajtóit képezzék ki belőlük.

A rémuralmat végül a vietnami invázió söpörte el. Pol Pot aggódva figyelte a vietnami háború elől menekülők áradatát, így megelőző csapást mérve csapatokat dobott át a szomszédba, Vietnam azonban ezt az offenzívát visszaverte, sőt, néhány hónap alatt az ellentámadás egészen a kambodzsai fővárosig jutott. A legfőbb vezetők elmenekültek, ám aktivitásuk nem hagyott alább: Pol Pot például 1998-as haláláig szabadon élt az ország északi részében, ahonnan fegyveres ellenállást szervezett a vietnamiak által kormányra ültetett bábkormánnyal, majd a kilencvenes évek új vezetésével szemben is. Sőt azon bizalmi embereit (és családtagjait), akik a kormányzattal tárgyalást kezdeményeztek, árulás vádjával sorra meggyilkoltatta.

Mivel Pol Pot megúszta a felelősségre vonást, a bíróság érthetően tart attól, hogy kifut az időből, és a másik három vádlott is meghal, mielőtt ítélet születne – ezért döntöttek úgy, hogy több kisebb tételre osztják a vádakat, hogy legalább egy vádpontban bűnösnek találják őket.


Tóth Miklós
fotó:innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Genocídium
  • Borzalmas munkatábor: megszólalnak a túlélők
  • Új holokauszttól fél a budapesti főrabbi
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Megállapodás: fizet az állam a holokauszt-túlélőknek
  • Trükkel úszta meg a gázkamrát a kislány
  • Zsidómentő arabok
  • Tovább élt a zsidómentő diplomata, mint eddig tudtuk
  • Református szertartással, jobbikos közreműködéssel temették Képíró Sándort
  • Lengyelt mentett, zsidót mentett, ki kell állnunk mellette
  • Döbbenet: a felkelők mészárolják a sötétbőrűeket

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.