Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-28 18:45:00

Hollandia: Szokatlan egységben a muszlim és a zsidó közösség

Betiltanák a rituális állatvágást

A holland parlament megszavazta kedden az állatok rituális vágásának betiltását, kiváltva ezzel az országban élő muzulmán és zsidó kisebbségek nemtetszését.

A jogszabályt - amelyet az Európában elsőként parlamenti mandátumhoz jutott ilyen jellegű csoport, a holland Állatvédők Pártja (PvdB) terjesztett elő - az alsóház döntését követően még a felsőháznak is el kell fogadnia.

A törvény kötelezővé tenné az állatok vágás előtti elkábítását, ez pedig ellenkezik a muszlim és zsidó szokásokkal, amelyek szerint a jószágoknak eközben eszméletüknél kell lenniük. A jogszabály egyébként kiskaput biztosít a hagyományos rituálé folytatására, de erről nem közölt részleteket a brit hírügynökség. – Az ölés ilyen formája szükségtelen szenvedést okoz az állatoknak. A vallásszabadság nem lehet korlátozhatatlan – jelentette ki a szavazást megelőzően Marianne Thieme, az Állatvédők Pártjának vezetője.

A hollandiai muszlim és zsidó közösség - amelyek létszámát a Reuters brit hírügynökség egymilliónak és negyvenezernek adta meg a 16 milliós lélekszámú országban - szokatlan egységet mutatott a törvény elítélése során, amelyet a vallásszabadság megsértéseként értelmeztek.
Az Európai Unió rendeletei előírják az állat elkábítását a vágás előtt, de kivételes esetben a rituális vágást is engedélyezik. Európában Svédország, Luxemburg, valamint az EU-tagsággal nem rendelkező Norvégia és Svájc is tiltja a rituális vágást.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.