Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-02 15:11:00

Lelkesen voksoltak a változásban bízó kongóiak

Békés választás erőszakkal és csalással

Lezajlott a kongói elnök- és parlamenti választás: nyögvenyelősen, sok-sok csalással és rendellenességgel tarkítva, de túl van rajta az ország. Eredmény két héten belül várható.

Kettős a megítélése a hétfői kongói választásoknak. Az ország választási bizottsága szerint összességében rendben, békésen zajlott le a kongói választás, és ehhez a véleményhez csatlakozott a legtöbb nemzetközi megfigyelő is. A hírek azonban csalási kísérletekről, erőszakról és egyéb rendellenességről szóltak.


Fiktív szavazók

A két, egymással élesen szembenálló benyomás feloldása az lehet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságról van szó, amely egy évtizede még polgárháborúban állt, és ma is a világ egyik bukott állama – így már az is nagy szó, hogy jelentősebb erőszakhullám nélkül megúszta az ország a voksolást, amire sokak szerint nem is voltak a hatóságok kellőképp felkészülve.

Az atrocitások meglehetősen sokszínűek voltak. A kelet-kongói Gomában a választási megfigyelők a voksolás kezdete előtt már harmadáig megtelt urnákat találtak. A déli Katanga tartomány fővárosában, Lubumbashiban legalább négyen meghaltak, amikor fegyveresek támadtak két szavazókörre. A fővárosból, Kinshasából több helyről jelentették, hogy a döbbenetesen hosszú, ötvenhat oldalas szavazólapból pont a legfőbb ellenzéki jelölteket tartalmazó oldal hiányzik. Nagyon sokan nem találták magukat a választói névjegyzéken, így több tízezren (egyesek szerint több százezren) nem is tudtak szavazni. Eközben rengeteg gyereket regisztráltak (sokszor egy gyereket akár hat néven is), nem beszélve a fiktív személyekről, ez is a csalás egyik lehetséges csatornája.


Csupa öröm és boldogság. Fotó innen

A BBC tudósítója, Will Ross több szavazókörben is járt, ahol szavazatszámlálás előtt kiküldték a bizottság ellenzéki tagjait. Nyugat-Kasai tartományban a feldühödött tömeg több tucat, szavazásra kialakított bódét felgyújtott, miután a Joseph Kabila elnök javára előre kitöltött szavazólapokat találtak az urnákban – hasonló eset zajlott le a keleti Észak-Kivu tartományban is. Az ellenzéki szavazókat a Kabila-párti régiókban, a kormányzó PPRD szimpatizánsait pedig az ellenzéki fellegvárakban érte megfélemlítés. Az ellenzéki UDPS aktivistái a kampány utolsó napjaihoz hasonlóan a fővárosban újra összecsaptak a rendőrökkel, miután azok akadályozták elnökjelöltjüket, a veterán Étienne Tshisekedit abban, hogy leadja szavazatát. És ez csak néhány eset a több száz regisztrált rendellenességből.


Órákat álltak sorba

Mindezek ellenére a főbb ellenzéki jelöltek – Étienne Tshisekedi és Vital Kamerhe – eddig nem követelték az eredmények törlését (megtette ezt helyettük négy másik elnökjelölt), sőt, Tshisekedi megígérte, hogy elfogadja a választási eredményeket. Ennek nyilvánvaló oka az, hogy érzi, akár meg is nyerheti a választást. Elnökből azonban csak egy van, így vagy Kabila, vagy Tshisekedi csalódni fog – ami beláthatatlan következményekkel járhat.

A lakosság mindenesetre dicséretet érdemel. Sok helyen a heves esőzések közepette gyakran órákat álltak sorba, hogy leadhassák szavazatukat. Jó pár körzet ráadásul másnap is megnyitott, a csúszások miatt ugyanis nem tudott mindenki időben eljutni az urnákhoz – sőt, volt olyan körzet, ahol még szerdán, azaz a választás harmadik napján is voksholhattak az arra jogosultak. A szervezés tehát kétségkívül hagyott kívánnivalót maga után, a lelkes kongói nép azonban ezt jámboran tűrte.

A magas részvételi arány az ellenzéknek kedvezhet, hiszen feltehetően sok a protestszavazat – Kabila elnök ötéves elnöksége ugyanis nem egy sikertörténet, az ígért fejlesztések nagy része nem valósult meg, így mára még az egykori bázisában, a keleti Kivu-tartományokban sem biztos a győzelme. Eredményt azonban korai lenne hirdetni, arra december 6-áig várnunk kell.

 

Tóth Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.