Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-26 18:30:00

Állami tulajdonú területen nem állhat vallási jelkép?

Bántja az ateisták szemét a montanai Jézus szobor

Több mint ötven éve áll Montanában az a Jézus szobor, amit katonák tiszteletére emeltek, és mára a környék arculatának meghatározó elemévé vált. Egy ateista csoport szerint az emlékmű sérti az alkotmányt.

A helyiek által „Big Mountain Jesus”-nak nevezett emlékmű egy hat láb magas Krisztus-szobor, amely babakék köpenyt visel, és Montanában a Whitefish Mountain Resort síközpont területén áll. Több mint ötven évvel ezelőtt a helyi Kolumbusz Lovagjai (Knights of Columbus) katolikus testvéri közösség emelte a szobrot a Tizedik Hegyi Hadosztály katonáinak tiszteletére, hasonlóan számos, a második világháború ideje alatt emelt olaszroszági hegyi szentélyhez.


Sérti az alkotmányt?

Az utóbbi időben azonban a whitefish-i Jézus-szobor egy elkeseredett harc középpontjába került, melyben azt vitatják, hogy jogszerűen áll-e egy ilyen szimbólum szövetségi területen. Egy ateista csoport ugyanis azt állítja, hogy mivel a Big Mountain Jesus-szobor az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának tulajdonában lévő területen áll, sérti az egyházat az államtól  elválasztó alkotmányos elvet.

A wisconsini központú Freedom From Religion Foundation szervezet tavasszal felszólította az Erdészeti Szolgálatot, hogy ne újítsa meg a Lovagoknak az emlékműre vonatkozó speciális használati engedélyét. „Ez nem egy eszetlen kérés” – állította Annie Laurie Gaylor, a csoport társelnöke. A panasz jogos, még ha sok idő telt el is a szobor felállítása óta. A társelnök elmondta, hogy nem lenne problémájuk akkor, ha a szobor magántulajdonban lévő területen állna.


Síközpont lehet, emlékmű nem?

A szobor támogatói azzal érvelnek, hogy úgy kell a szoborra tekinteni, mint egy katonai emlékműre, nem mint egy vallási szentélyre. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Erdészeti Szolgálat az évek során mindig kérdés nélkül megújította az engedélyt.

Hiram Sasser a Liberty Intézet – egy konzervatív érdekvédelmi szervezet – ügyvédje kiemelte: mivel a sípálya lízingeli a területet az Erdészeti Szolgálattól, a szövetségi kormánynak nincs joga felszámolni a szobrot csak azért, mert az néhány embernek nem tetszik. „Ha a kormány lehetővé teszi, hogy a tulajdonát különböző célokra használják, mint például egy sípálya létesítésére, akkor a véleménynyilvánításra mindenkinek joga van, és nem zárhatják ki a vallási alapú emlékműveket” – állítja Sasser.


Találkozzunk Jézusnál!
Fotó innen

Az Erdészeti Szolgálat kezdetben egyértelműen elutasította a megújítási kérelmet arra hivatkozva, hogy a nemzeti erdőterületet a továbbiakban nem lehet egyéni megemlékezési célokra használni. De az ezt követő felháborodás után és a határozat értelmében – amely szerint a hely jogosult a Történelmi Helyek Nemzeti Listájába vételre – úgy döntöttek: felülvizsgálják az ügyet, és a nyilvánosság véleményét kérik a szobor sorsát illetően.

„Ez egy elég különleges helyzet” – mondta Jim Pena, a nemzeti erdészeti rendszer helyettes vezetője. „A szobor történelmi és kulturális jelentősége miatt újravizsgáljuk az esetet és megkeressük a helyes utat” – jelentette ki.


Occupy Big Mountain

Eközben Denny Rehberg montanai republikánus képviselő belevetette magát a vitába, és a gyűléseken beszédet mondott a szobor megóvása érdekében. Azt javasolta, hogy azt a 25 lábszor 25 lábnyi területet adják a sípálya tulajdonába.

Riley Polumbus, a Whitefish Mountain Resort szóvivője erre reagálva közölte: a központ hajlandó üzletet kötni. Azonkívül, hogy elkötelezettek a második világháború katonái iránt, a központ vezetői szerint a szobor már a hegyhez tartozik. „Az emberek az mondják: „Találkozzunk a Jézusnál tizenegykor”, a síelők fotózkodnak vele, ruhába öltöztetik, és az ünnepek alkalmával gyöngyökkel díszítik” – meséli Polumbus.

Rehberg javaslatát a Freedom From Religion Foundation képviselete teljesen abszurdnak tartja. A csoport rengeteg fenyegető levelet kapott a szobor háborgatása miatt, de nagyon fontosnak tartják, hogy vallás ne befolyásolhassa a helyzetet. Mindkét oldal megfogadta, hogy bíróságra viszi az ügyet, attól függően, hogy milyen döntés születik.

A szobor megmentéséért létrehoztak egy Facebook oldalt (Save Big Mountain Jesus Statue), és több tiltakozásra is sor került (Occupy Big Mountain), ahol a résztvevők kifejezték a szobor iránti szolidaritásukat. Az Erdészeti Szolgálat várhatóan 2012 elején dönt az ügyben.

 K. M. (forrás: The New York Times)

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.