Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-21 14:30:00

A renminbi válthatja fel az eurót és a dollárt

Az osztrák jegybankon keresztül támad Kína?

A kínai és osztrák jegybankok nemrég írtak alá egy megállapodási szerződést, melynek keretében a világon először lehetősége nyílt egy nem ázsiai monetáris hatóságnak renminbiben denominált eszközök elhelyezésére.

Annak ellenére, hogy ez a lépés nagyon fontos mérföldköve annak a folyamatnak, mellyel a pénzüket szeretnék kiterjeszteni a világ gazdasági körforgásába, a sajtó nem nagyon foglalkozik az eseménnyel, szinte észrevétlenül folyt a megállapodás.


Jó az időzítés

A volt kínai jegybankvezér, Dai Xianlgong véleménye szerint 15 év elteltével lesz esélye a renminbi-nek (a Kínai Népköztársaság hivatalos, nem konvertibilis fizetőeszköze) egy nemzetközileg is fontos, tartalékvaluta szerepet betöltenie. A politikus szerint három nagy lépcsőt kell megugraniuk a cél eléréséhez. Először is a hatóságoknak több renminbiben denominált eszközt kell kibocsátaniuk. Másodszor 5-10 éves periódus alatt el kell terjednie annak, hogy a jüan fontos befektetési deviza. A harmadik fázisban a piac mozgásának kell befolyásolnia a pénzük értékét (ma a dollárhoz van kötve az árfolyama).

A lépés időzítése tökéletes, hiszen a befektetők éppen egy bizalomhiányos környezet kellős közepén vannak, ahol még egyelőre a dollár, valamint másodsorban az euró szolgálnak a befektetések pénznemének, de Kína mindent megpróbál annak érdekében, hogy ez ne maradjon így. Az esemény természetesen nem azt jelenti, hogy a renminbi már tartalék valuta lenne, hiszen láthattuk, hogy ehhez az optimista kínai szcenárió szerint is minimum 15 évre van szükség. A lépést inkább jelzésként kell értékelni, miszerint a növekvő igényekhez próbálnak alkalmazkodni.


Előretörnek. Fotó innen

Fontos, hogy közben a kínai kormány továbbra sem veszti el felette a kontroll szerepét, és kedve szerint tudja alakítani a valuta értékét, ami nagyon lényeges szempont a kínai gazdasági szerkezetet tekintve. Olyan olvasata is lehet az egyezménynek, hogy a kínai vezetés minimális kockázat mellett tesztelheti a spekulációs folyamatokat, melyek akkor jelentkeznének, ha teljesen szabadon engednék a jüan mozgását (nagy valószínűséggel erősödésre kéne felkészülniük).


De miért éppen az osztrák jegybank?

François Godement, francia kínai szakértő szerint különös, hogy pont az osztrákokkal történt ez a történelmi megállapodás. Feltételezése szerint az egyik válasz az lehet, hogy Kína a kelet-közép-európai régión keresztül próbál behatolni Európába, ahogy azt mi, magyarok is érzékelhettük, amikor a kormány nemrégiben megállapodást kötött kínai vezetőkkel arról, hogy hazánkban csapódjon le a kínai tőke egy része. Mivel az osztrák bankok jelentős mértékben kiveszik a részüket régiónk finanszírozásából, ezért ez egy újabb, régiónkon keresztül való behatolási kísérletként is értékelhető. Godement szerint további fontos szempont lehet még az osztrák gazdaság törékenysége, melyet az államkötvényhozamok folyamatos emelkedése mutathat, ezáltal elképzelhetőnek tartja, hogy nem nyilvános cseremegállapodások is állhatnak a háttérben.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem az Európai Központi Bank (EKB) írta alá a szerződést, tehát ez egy tőle független magánakció része lehet. Mindesetre a cél viszonylag egyértelmű: bekerülni a globális gazdasági vérkeringésbe, valamint ezzel egy időben tartalékvaluta szerepét betölteni, így adva valós alternatívát az euró és a dollár uralmának.


Szép Olivér

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.