Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-19 21:35:00

Kínzás és kegyetlenség az ilyen büntetés

Az ENSZ sürgeti a magányos fogvatartás betiltását

Az ENSZ kínzásügyi főmegbízottja felhívta a világ kormányainak figyelmét arra, hogy vessenek véget az elkülönített fogvatartás korlátlan használatának a börtönökben.

Juan Mendez vizsgálatai szerint az ilyen típusú elzárás nagyon súlyos mentális és fizikai következményekkel járhat a fogvatartottra nézve, és a kínzás kategóriájába esik. Hozzátette, hogy szellemileg instabilitásra hajlamos emberek és fiatalok esetében egyáltalán nem szabadna alkalmazni, márpedig ez mindennapos gyakorlat a világ börtöneiben.

Mendez szerint nagyon rövid időre, és adott esetben a fogoly biztonságának érdekében engedhető meg az elkülönítő zárkák használata, de javaslata szerint minden 15 napnál hosszabb elkülönítést betiltanának.Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának készített jelentésében a szakértő kiemeli, hogy a magánzárkákat főként olyan országokban használják a büntetés-végrehajtásban, ahol egyébként is „széles körben elterjedt az emberi jogok folyamatos megsértése”. A tapasztalatok szerint már néhány nap magánzárka súlyos fizikai és mentális sérüléseket, elváltozásokat okozhat a fogvatartottaknak.


Embertelen az elkülönítés

– Olyan erős elmebeli elváltozásokat és mentális fájdalmat okozhat a magánzárka, hogy egyértelműen a kínzás és a kegyetlenség kategóriájába esik. Embertelen és megalázó bánásmód, ha büntetésre használják. Az előzetes, ítélet előtti fogvatartás során pedig bármeddig meghosszabítható sok helyen indoklás nélkül, akár a végtelenségig. A bizonyítottan mentális betegségben szenvedők és a fiatalkorúak számára is ugyanúgy használják a magánzárka intézményét, mint az egészségeseknél, pedig náluk a kockázati tényező sokkal nagyobb – mondta a szakember.

– Elkülönítés, izoláció, szeparáció, elzárás, a lyuk, átnevelő zárka … akárhogy is hívják, minden államban be kellene tiltani azt, hogy büntetés vagy nyomásgyakorlás céljára használják – fogalmazott Juan Mendez. Állítása szerint egyedül az Egyesült Államokban 20-25 000 fogva tartott van ilyen izolált módon elzárva. A szakértő ugyanakkor kritizálta a kínai hatóságokat is, mert egy nyilvánosságra került eset szerint egy nőt két évig tartottak ilyen módon elkülönítve. A nő összesen nyolc évet kapott, mert államtitkokat szolgáltatott ki külföldieknek.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.