Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-06-22 13:30:00

Nyolcmilliárdos befektetés a japán katasztrófa következményeképpen

Az atomellenesség felélesztette a haldokló Nabucco-t: videóval

A fukushimai katasztrófa és a német atompánik miatt új erőre kaphat a már sokszor temetett Nabucco gázvezeték terve.

Az energiaellátás diverzifikációját növelni és így Európa orosz gázfüggőségét csökkenteni célzó Nabucco támogatói májusban bejelentették, hogy a gázvezeték a tervezettnél két évvel később fog elkészülni, és túl fogja lépni a 7,9 milliárd eurós költségvetést. Ám a gáztermelő országokkal 2002 óta folytatott tárgyalások megtorpanása miatt Európa-szerte kétségek ébredtek a projekttel kapcsolatban.


Újra téma Azerbajdzsán

A fukushimai katasztrófa, valamint Németország döntése, hogy 2022-ig leállítja összes atomerőművét, azonban újra felkeltette az érdeklődést a Nabucco iránt. Az, hogy az egyik lehetséges gázexportőrrel, Azerbajdzsánnal végül sikerült megállapodást kötni, olyan országok számára is vonzóvá tette a gázvezetéket, amelyek kevésbé akarnak függeni a nukleáris energiától vagy a rendkívül környezetszennyező feketeszéntől – mutatnak rá energiapolitikai elemzők.

– Az azeri gáz bizonyosan több mint elegendő az egész vezeték üzembe helyezéséhez – állította Jennifer Coolidge, egy kaszpi-tengeri és perzsa-öbölbeli energiaügyekre szakosodott tanácsadó cég képviselője. Az EU és Azerbajdzsán januárban adott ki közös nyilatkozatot arról, hogy Baku évi 20 milliárd köbméter gázt exportálna a Nabuccón keresztül. – Jelentős fejlemény, hogy mind az EU, mind Azerbajdzsán követelményként fogalmazta meg egy, a Kaukázuson és Törökországon át haladó gázvezeték megépítését - fűzte hozzá Coolidge.

 

A Rabszolgák kórusa, avagy a Zsidó kórus Verdi Nabucco-jából

A német energiapolitikában beállt változások fényében mindez előnyt jelenthet a Nabucco számára a kisebb európai projektekkel, például a Törökországot, Görögországot és Olaszországot összekötő Interconnector csővezetékkel szemben, amelynek megálmodói szintén azeri gázt vezetnének Európába. Claudia Kemfert, a német DIW ipari vállalatcsoport elemzője úgy nyilatkozott: –Az új német energiastratégia lökést jelent a Nabuccónak. Szinte hamvába holtnak tűnt a terv, de az atomenergia elvetését kimondó döntés felélesztette.


Az orosz függés ellen véd

Kemfert szerint Európában a Nabucco a legegyszerűbb módja az orosz gáztól való függés csökkentésének. Különösen fontos Németországnak, amely átmenetileg az országba érkező orosz gáz mennyiségének növelésére kényszerülhet a Balti-tenger alatt építendő Északi Áramlat csővezeték révén. Ha ugyanis Németország lekapcsolja az összes atomerőművét, akkor 23 százalékkal kevesebb áramot fog termelni, ezáltal pedig 6 százalékos hiány keletkezik az EU áramellátásában.

Szintén a déli vezetékrendszer kiépítése felé billentette a mérleg nyelvét a múlt heti olaszországi népszavazás, amelyen a szavazók elsöprő többséggel elvetették a kormánynak azt a tervét, hogy újraindítsa a korábban leállított atomerőműveket. Will Pearson, a londoni székhelyű Eurasia Group elemzője szerint a Fukushima utáni időszakban Németország és Olaszország lesz a döntési folyamat előremozdításának legfőbb szószólója.


Évente 31 milliárd köbméter

A tervek szerint a Nabuccón keresztül 2017-től kezdve évente 31 milliárd köbméter gáz érkezne a Kaszpi-tenger térségéből, Oroszországot elkerülve, egy ausztriai elosztó központba, megváltoztatva ezzel a regionális energiaellátás egyensúlyát. A vezeték megépítését az Európai Unió is támogatja, és a kivitelezésében olyan cégek vesznek részt, mint a német RWE, a török Botas, az osztrák OMV, a magyar MOL, a román Transgaz és a bolgár Bulgargaz.

Az azerbajdzsáni Shah Deniz földgázmezőt közösen aknázza ki a helyi SOCAR energetikai vállalat, a brit BP, a norvég Statoil és néhány kisebb cég. Becslések szerint a lelőhely 1,2 billió köbméter földgázt rejt. A kitermelés első fázisa 2006-ban kezdődött, a második ütem várhatóan 2017-ben indul.

 

-mi-/MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.