Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-22 21:00:00

Afrika a katolikus egyház legfőbb bázisa lesz pár év múlva

Az AIDS áldozatait is köszöntötte a pápa

XVI. Benedek pápa második afrikai útja végén megbékélésre szólította fel a kontinens országait.

Vasárnap lezárult a katolikus egyházfő afrikai látogatása, melynek során a sok szempontból központi szerepet játszó Benint kereste fel. Célja többrétű volt, egyrészt meg kívánta erősíteni a kontinens katolikus lakosságát (ezt hivatott segíteni a most aláírt apostoli buzdítás is), ugyanakkor felszólalt a korrupció ellen is. Búcsúzásakor pedig megbékélést, békét és igazságosságot ajánlott Afrikának, amit a sokszor kilátástalannak tűnő konfliktusok ellenére a „remény földjének” nevezett.

A háromnapos látogatás csúcspontjaként a Szentatya körülbelül 80 ezer hívő előtt celebrált szabadtéri misét a gazdasági fővárosban, Cotonou-ban, amelyre sokan a környező országokból is eljöttek. Ünnepi homíliájában a 84 éves pápa franciául, angolul, portugálul és a helyi fon-gbe nyelven is megszólalt, a „szegények, elesettek és kirekesztettek” megsegítésére szólítva fel – az AIDS áldozatait külön is köszöntötte. Utána a korrupciót elítélve párhuzamot vont a világi vezetők fényűző hatalma és Jézus Krisztus magatartása között, aki isteni mivolta ellenére a legszegényebbek szolgájának nyilvánította magát.

Kritikával illette a nyugati világban Afrikáról kialakult képet is. „Gyakran előítéletek és negatív benyomások alapján alakítjuk ki a véleményünket a kontinensről. Nagy a kísértés, hogy csak a kudarcokat vegyük észre; könnyű a moralizáló magasságából ítéletet mondani Afrika fölött, anélkül, hogy bármi használható megoldást kínálnánk. Egyfajta kíváncsi etnológusként is könnyű szemlélni a kontinenst, ezek azonban mind leegyszerűsítő, ezért tiszteletlen megközelítések, amelyek a kontinens lakosainak eszközként való kezeléséhez vezetnek.”

A misét követően, afrikai bíborosok jelenlétében mutatta be XVI. Benedek az Africae Munus névre keresztelt pápai buzdítást, ami a 2009-es afrikai bíborosok szinódusa nyomán született. Ebben arra szólítja fel a kontinens kormányzatait, hatóságait, helyi vezetőit és általában az állampolgárokat, hogy segítsenek megszüntetni az Afrikában dúló fegyveres konfliktusokat, illetve hogy törődjenek „a szegényekkel, az éhezőkkel, a betegekkel, a bebörtönzöttekkel, a bevándorlókkal, a menekültekkel és azokkal, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat.” Ezt külön is hangsúlyozta Benin politikai és gazdasági vezetőinek, akikkel szombaton találkozott az elnöki palotában.

Egy rövid rész foglalkozik az AIDS témakörével is, elismerve, hogy kezeléséhez orvosi és gyógyszerészeti eszközök szükségesek, ugyanakkor kitartva a korábbi álláspont mellett, miszerint „az AIDS mindenekelőtt erkölcsi probléma”. Emiatt a 130 oldalas dokumentum „szexuális önmegtartóztatásra, a szexuális szabadosság elutasítására és a házasságon belüli hűségre” buzdít. A témát egyébként a Szentatya külön nem hangsúlyozta mostani útja során, miután 2009-ben nagy vihart kavartak szavai, melyben azt ecsetelte, hogy az óvszer nem megoldás az AIDS-re, hanem épp ellenkezőleg, csak „növeli a problémát.”

A pápai buzdítás a kontinensen jelen lévő egyéb vallásokkal – így elsősorban az iszlámmal és az animista vallásokkal – való megbékélést és együttélést is hangsúlyozza. Afrika minden kétséget kizáróan a katolikus egyház legfőbb bázisa lesz néhány évtizeden belül, nem hiába nevezte a pápa a kontinenst „spirituális tüdőnek”, hiszen a fejlett világgal szemben itt hihetetlen mértékben nő a katolikusok aránya, és arányaiban a legtöbb papot is Afrika adja.
 

Tóth Miklós
fotó: innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Afrika
  • Valóban emberrablás történt?
  • Hamis és életveszélyes gyógyszerek kerültek forgalomba
  • Afrikai történet: magukra hagyták a menekülteket?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Milliárdok tűnnek el
  • Népirtás után megtérés Ruandában
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Megtért a kannibál tömeggyilkos
  • Jólét és demokrácia Afrikában?
  • Véres karácsony: tizenkilencen meghaltak

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.