Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-05 14:30:00

A bűnösök vagy vádlók arca sem maradhat rejtve a hatóságok előtt

Ausztrália: le a burkával!

Az Ausztrál Új-Dél-Wales-i állami hatóságok nagyobb hatáskört kaptak, hogy eltávolíttathassák a gyanúsítottak arcát fedő burkát vagy fátylat. Aki nem hajlandó megmutatni az arcát, akár egy év börtönre vagy komoly pénzbüntetésre számíthat.

Ausztrália legnépesebb államának kormánya hétfő esti ülésén hagyta jóvá az új eljárási változtatásokat.

„Nem érdekel, hogy valaki bukósisakot, burkát, fátylat vagy valami mást visel, a rendőrség számára lehetővé kell tenni a személyek egyértelmű azonosítását.” - mondta Barry O'Farrel miniszterelnök. Hozzátette: „Tisztelem mindenki vallását és hitét, de a törvények végrehajtása kapcsán rendelkezniük kell a rendőröknek a megfelelő hatáskörrel a személyazonosság igazoltatására vonatkozóan.”

Az új jogszabály értelmében Új-Dél-Wales-ben aki nem hajlandó eltávolítani az arcát takaró leplet egy éves börtönre vagy 5.500 ausztrál dollár pénzbírságra számíthat.

Az állami rendőrség üdvözölte a változásokat, mondván „az intézkedés világosságot és bizonyosságot biztosít mind a nyilvánosság, mind a rendőrök számára”.

Az Új-Dél-Wales-i Iszlám Tanács elfogadta a lépést, míg a Muszlim Női Társaság (Muslim Women's Association) azt mondta, hogy amíg érzékletesek és biztosítják a női rendőrök alkalmazását, addig nem lesz probléma.

Carnita Matthews nagy port kavart ügye után született meg a módosítás gondolata, akit a múlt évben hat hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert hamisan vádolt egy rendőrt azzal, hogy az erőszakkal akarta eltávolítani róla a burkát egy rutin igazoltatás alkalmával.

A nő a fellebbezéskor azonban mégis pert nyert, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani a hamis vádakat, mivel a rendőrtisztek az igazoltatás alkalmával nem láthatták a nő arcát. A rendőrségnek ugyanis korábban is jogában állt a fátyol eltávolítására felszólítani valakit súlyos bűncselekményekben való nyomozás folyamán, de nem rutin eljárásokban.

A Nyugat Ausztrál tartományi kormányzata is fontolóra vette hasonló szabályok bevezetését, derül ki a BBC Sydney-i beszámolójából.

BBC, mi

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.