Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-11-24 08:30:00

Észak-Korea: Kínán keresztül megállíthatatlanul áramlik a K-pop

Aquapark az éhező csecsemők országában

Amíg a koreai félsziget északi részén tombol a kommunista totalitarizmus, sok észak-koreai illegális csatornákon lesi a déliek által készített, vidám kapitalista műsorokat és sorozatokat.

A kommunista totalitarizmus kultúrmunkásai gőzerővel készülnek a „Nagy Vezető” századik születésnapjára Phenjanban. Az időközben hatalmát fiának átadó jelenlegi elnök egy teljes évet szentel apja emlékének. A vezetéshez hű fővárosi lakosoknak különleges luxusüzleteket nyitnak nemzetközi márkákkal, valamint bejelentették egy hatalmas aquapark megnyitását is, melyek együttesen hirdetik az „erős és virágzó állam” imázsát a 2012. évben.


Kim Ir-szen mögött

A jövő év két nagy évfordulóval büszkélkedhet, mivel a jelenlegi elnök februárban betölti a 70. életévét, amit az április 15-i államalapító Kim születésnapja követ. A fővárosban közel háromezer magas lakóépületet fognak felhúzni a tavaszi ünnep tiszteletére. Néhány szakértő már figyelmeztetett is az épületek lehetséges veszélyes állagára, mivel nem hagytak időt a beton kiszáradására sem. Az ünnep teljes zavartalansága érdekében fokozott határellenőrzésekre és katonai készültségekre lehet számítani az elkövetkezendő hónapok során.

Eközben koreai médiaszakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy egy év óta könnyedén elérhetők a déli televíziós és rádiós csatornák Észak-Korea legészakibb pontjain is. Ehhez a csatornavételezéséhez használt berendezéseket kell csak egyszerűen a használónak átállítania. Az északiak jelentős százaléka teszi ezt titokban este kilenc óra és éjfél között. Lefekvés előtt azonban gondosan visszaállítják a televízió vevőjét az eredeti állapotába. Az északi főváros elit rétege és az egyetemisták a fő fogyasztói a feketén árusított déli-koreai drámasorozatoknak és mozifilmeknek. A kínai határon átcsempészett alkotások főként az északi vezetéshez hű jómódú családok gyermekeihez kerülnek. A lassan globalizálódó északiak a televízióban alkalmanként Disney-meséket vagy nemzetközi filmeket is nézhetnek, persze csak szigorú szempontok alapján kiválasztott műsortárból.

Az északi rezsim a déliek műsorainak megtekintését súlyos politikai agitációnak minősíti, mely „reklámozza az ellenséges állam ideológiáját". Szeptemberben egyetemisták egy csoportját kapták rajta, amint a Haeundae (magyar címe: Cunami) című mozifilmet közösen nézték meg az iskola PC-laborjában. A diákok három hónapos közmunkával fizettek kicsapongásukért. Tíz évvel ezelőtt ezért a bűnért ötéves börtöntáborba való szállítás járt volna.

A rajtakapások sorozata következtében a vezetés nem győzte volna a táborok fenntartását az elkövetők nagy száma miatt. A legtöbb lebukást a rendőrök lefizetésével szokták a fiatalok eltussolni, akik egy doboz cigarettáért vagy magáért a filmért cserébe nem szólnak feletteseiknek az ügyről. A rendőrök vizsgálataikor gyakori válasz ma már a lakosság részéről a minőségi északi televíziós műsorokért való felszólalás.


Verseny déllel

A korábbi déli elnök, Roh Moo-hyun 2007-es északi látogatásán egy DVD-csomaggal ajándékozta meg Kim Dzsong-il elnököt, aki a filmek megtekintése után elismerően nyilatkozott a drámák minőségéről. A versenybe beszállva saját kosztümös dráma forgatását rendelte el, mely egy 16. századi nemzeti hősként számon tartott kurtizánról szólt, aki egy híres japán tábornokot csábított el és gyilkolt meg. Az elkészült dráma vetítését végül maga az elnök tiltotta be, mivel nem találta eléggé színvonalasnak.

A mára az egész világot meghódító dél-koreai filmipar, mely ázsiai nézőket hódított meg elsőként, Észak-Koreában is tarol. A Koreai hullámként emlegetett nemzetközi rajongás, amely ezeket a hollywoodi filmektől nagymértékben eltérő alkotásokat övezi, immár Európában is jelen van. A filmkritikusok szerint e filmek sikere abban rejlik, hogy a társadalom aktuális problémáival foglalkoznak, és nem happy enddel végződnek, tehát alternatívát képviselnek az amerikai alkotások mellett.

 

Tari Zoltán

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.