Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-18 19:30:00

Mindig megértő volt a magyarokkal

Amit nem tudtunk Václav Havel-ről

Vasárnap hajnalban elhunyt Közép-Európa egyik legjelentősebb politikusa. Nem csak Csehországnak segített, egész Európa tartozott neki. Szerinte a mienk az első ateista civilizáció.

Vasárnap hajnalban, álmában elhunyt Václav Havel, csehszlovák, később cseh államfő. A neves drámaíró és emberi jogi harcos halálhírét a cseh állami tévé közölte. Havel haláláról és életével kapcsolatban nem csak Magyarországon, de a világon mindenhol államfők, politikusok és sokan mások is megemlékeztek.

Göncz Árpád, Magyarország korábbi köztársasági elnöke a baráti találkozókra emlékezett, amelyeket a visegrádi négyek kapcsolatának kiépítése közben osztottak meg Havellel. Schmitt Pál pedig azt értékelte, hogy a volt elnök mindig nagy érzékenységgel fordult a magyarok felé.
Varga György, aki Havel műveit magyarra fordította, úgy írta le a politikust, mint aki tartózkodó, jó humorérzéke van, de rendkívül kemény is tud lenni. Olyan ember volt, akinek „világos képe volt a világról”.

A volt elnököt a szlovák politikusok is gyászolják. „Václav Havel személyében a csehszlovák bársonyos forradalom és az új demokratikus Cseh-Szlovákia megkerülhetetlen és köztiszteletnek örvendő személyisége távozott. Václav Havel elnök nemcsak a cseh és a szlovák nemzet, hanem az új európai demokráciák és az egységesülő Európa történetében is nyomot hagyott" – írta Vaclav Klausnak küldött táviratában Ivan Gasparovic szlovák államfő.
 

Egy nagy európai

Klaus természetesen maga is megszólalt. Elmondta, hogy Václav Havel az újkori cseh állam jelképévé vált, aki nemcsak az emberi jogokért, de saját problémáival is hősiesen küzdött. A prágai Várban, ahol hagyományosan a cseh államfők székelnek, kitűzték a fekete lobogót. Klaus vasárnap délutánra magához hívta az ország legfőbb vezetőit, hogy megbeszéljék a Havel halálával kapcsolatos teendőket. A jelenlegi elnök elmondta, hogy Havellel a hatvanas években ismerkedett meg. Ő volt az, aki 1989 novemberében meghívta az akkor alakuló Polgári Szövetségbe, amely az új Csehszlovákia első széleskörű politikai-civil szervezete lett.

Angela Merkel, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke szintén levelet írt Klausnak, amelyben nagy európainak nevezte Havelt. „A szabadságért és demokráciáért vívott harca ugyanúgy elfelejthetetlen, ahogy az embersége. Mi, németek különösen hálásak lehetünk neki” – írta a vasfüggöny rosszabbik felén felnőtt Merkel.

David Cameron brit kormányfőt mélységesen elszomorította Havel „profán hiánya”. Szerinte Havel az életét áldozta az emberi szabadságért. „A kommunizmus megpróbálta megtörni és elnyomni a hangját. De Havelt nem lehetett elhallgattatni.”
 

Havel és a hit

A római katolikus Havel nem kifejezetten a vallás vagy a kereszténység védelméről ismert. 2010-ben mégis elmondott egy olyan beszédet, amelyben kifejezetten kirohant az ateisták ellen. Szerinte a mienk az első ateista civilizáció, ami elvesztette kapcsolatát az örökléttel és a végtelennel.

Meglepő módon mindez egy építészettel foglalkozó konferencián hangzott el. Havel szerint a jelenlegi civilizáció kontroll nélkül írtja a természetet, miközben a globalizmus keresztje alatt minden egyedi vagy heterogén jelenséget megszüntet, mesterséges egyéniséggel pótolva azt.

 

– mi –

Nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.