Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2012-01-06 14:30:00

A teljes kiűzéstől az alkotmányos diszkriminációig

Amerikai jelentés: hol üldözik leginkább a keresztényeket?

Az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága kiadta jelentését a világ vallási helyzetéről. A Föld 236 országából, illetve 257 önálló területi egységéből 130-ban tapasztalható a vallásszabadság korlátozása, illetve a keresztyénüldözés.

Az Egyesült Államok vallásszabadságot vizsgáló bizottsága jelentése állítja: ma globálisan 200 millióra tehető az üldözött keresztyének száma, a jelentés összesen 2,2 milliárd Krisztus-követővel számol. Az egyik legfontosabb tendencia: nagy számban menekülnek keresztyének a terror miatt Irakból, Afganisztánból és Egyiptomból.


Katolikus jogász, iszlám és zsidó tudós, baptista etikaprofesszor


Az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF) szövetségi kormányzati szervezet, aminek működése az 1998-ban elfogadott Nemzetközi Vallásszabadság okmányán alapul. Biztosait az elnök és a két szenátusi politikai párt nevezi meg. Fő feladata, hogy állandóan figyelje a vallásszabadsággal kapcsolatos jelenségeket a világ különböző országaiban. Az amerikai „csúcsszervezet” mintaadói között van még az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű civil szerveződés, amit 1955-ben Andrew van der Bijl, a holland „András testvér” alapított Bibliák eljuttatása céljából a keleti blokk országaiba.

Ma több mint 50 országban kíséri figyelemmel az üldözött keresztyének helyzetét. Michael Horowitz világszerte ismert amerikai író, művész és jogász nemzetközi jogvédő munkásságával is előmozdította az amerikai bizottság megalakulását. Az USCIRF-nek mai nyolc biztosa között találhatunk katolikus jogászt, vallástudós professzornőt, iszlám és zsidó tudóst, baptista etikaprofesszort, valláskutató hölgyet. Jelentésük igen széles körű és alapos adatgyűjtésen nyugszik.

Leonard Leo, az amerikai szervezet elnöke a sajtónak a jelentés nyilvánosságra hozatalakor elmondta: Irakban és Afganisztánban teljes kiűzését tervezik a keresztyéneknek. Az USA csapatainak kivonása után egyre növekszik a fenyegetettségük a szélsőséges iszlám csoportok részéről. A megfélemlítés és az elűzés modellje az egész Közel-Keleten működik. Leo attól is tart, ha Egyiptomban a radikális muszlimok jutnak hatalomra, a világ egyik legősibb keresztyén közösségének, a koptoknak ez akár a végét is jelentheti. Irakban 2003-ban a 29 millió lakosból 1,3 millió volt a keresztyén, számuk mára alig 300 000-re csökkent.

Az iszlám terroristák deklarált végcélja, hogy az országot „megtisztítsák” a keresztyénektől. Az ellentmondásos fejlődés csúcsa Afganisztán, ahol a nyugati segítséggel megfogalmazott alkotmány azt is lehetővé teszi, hogy vallási kisebbségeket akár alkotmányosan is meg lehessen fosztani a vallásgyakorlás jogától. Hindukus földön 2009-ben erőszakkal bezárták az utolsó keresztyén templomot – olvasható a bizottsági jelentésben. A talibánok pedig meghirdették, hogy a keresztyénséget „kiradírozzák” az országból.


Irán és Pakisztán: börtön vár a keresztyénekre

A nigériai Boko Haram szélsőséges iszlám csoport csak 2011-ben több mint 450 ember halálát okozta, áldozataik között több tucatra tehető a keresztyének száma. Az általuk uralt észak-keleti tartományokból 90 000 ezer keresztyén menekült el.

Még súlyosabb a helyezet Iránban. Az iszlám köztársaságban kiváltképpen azok számára veszélyes a helyzet, akik az iszlámból tértek át a keresztyénségre. A Mohabat News keresztyén információs szolgálat jelentése szerint gyakoriak az istentiszteletet megzavaró rendőrségi razziák, amikor lelkészeket, nőket és gyermekeket is letartóztatnak. Yousef Nadarhani lelkészt, aki az iszlámból tért át, s lett az egyik földalatti gyülekezet lelkésze, kötél általi halálra ítélték, de még nem hajtották végre az ítéletet. A végső döntés Ali Khamenei ajatollah kezében van. Hat év börtönt kapott a 31 éves Alireza Seyedin, mert Törökországban megkeresztelkedett. A bizottsági jelentés szerint a konvertált, keresztyén hitre áttért muszlimok száma 250 ezer körül van. A 74,2 millió lakosú Iránban 150 ezer ortodox örmény és asszír keresztyén is él.

Asia Bibi 46 éves keresztyén nő 2010. június 9 óta van börtönben. Mohammed próféta megtagadása miatt halálra ítélték, de az ítélet végrehajtásával még „taktikáznak”. Mintegy 650 pakisztáni keresztyén van előzetes letartóztatásban különböző vallási sérelmek miatt, amiket úgymond az iszlám, illetve muszlimok ellen „követtek el”.


Indiában, Nepálban és Kazahsztánban sem könnyebb


Az Indiai Evangéliumi Alliance közlése szerint karácsony első napján hindu szélsőségesek támadtak rá Karnaraka Szövetségi Állam egyik városában az ünneplőkre, s mindenféle kézi eszközzel bántalmazták, verték őket, s a rendőrség, mint oly gyakran, itt sem avatkozott közbe.

A buddhista tolerancia és békés természet szégyenére Nepálban az egyik faluból kiűzték a buddhisták a keresztyéneket. Kazahsztánban egy baptista prédikátornak két napig előzetesben kellett lennie, mert megtagadta a pénzbüntetés kifizetését, amit bibliaterjesztés miatt róttak ki rá, valamint azért, mert az egyik istentiszteleti összejövetelt állami engedély nélkül tartotta meg – olvasható az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának legfrissebb jelentésében.

 

Békefy Lajos

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Keresztényüldözés
  • Így lőtték a keresztényeket: tudósítás a helyszínről
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Újabb 178 keresztény vértanú
  • Ijesztő titkosszolgálat a keresztény egyház?
  • Kilövési engedélyek az egyházra
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Katolikus rendeket is diszkriminált a kormány
  • Munkatáborokra ítélik, vagy lemészárolják őket
  • Az ország, ahol a legnagyobb veszélyben vannak a keresztények
  • Egyre durvább világszerte a keresztényüldözés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.