Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-07 09:36:00

Ahol a legnehezebb anyának lenni

Afganisztán: a gyerekek ötöde sem éri meg az ötéves kort

Afganisztánban a legnehezebb anyának lenni egy tanulmány szerint, amely a nők és gyermekek helyzetét vizsgálta.

 A Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet által készített tanulmányban Norvégia áll a lista élén. Afganisztán és kilenc másik ország kullog a sor végén, a Save the Children nevű civil szervezet által készített, úgynevezett „anyák mutatója” besorolása szerint. Ezekben az országokban az anyák és gyermekeik nagyon nehéz körülmények között élnek. A felmérés szerint minden hatodik gyermek meghal ötéves kora előtt, minden harmadik pedig alultáplált. A gyermekeket nevelők fele nem jut ivóvízhez.

Ezek az országok – sorrendben a legrosszabbtól indulva – Niger, Bissau-Guinea, Jemen, Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Eritrea, Mali, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság. A Save the Children kutatói 164 (43 gazdag és 121 fejlődő) országban elemezték részletesen a nők és gyermekek helyzetét.

Az anyák és a gyermekek számára a legjobb feltételeket biztosító tíz ország sorrendben a következő: Norvégia, Ausztrália, Izland, Svédország, Dánia, Új-Zéland, Finnország, Belgium, Hollandia és Franciaország. Norvégiában magasan képzett egészségügyi személyzet jelenlétében történik minden szülés, míg Afganisztánban csak a szülések 14 százaléka történik orvosi felügyelet alatt – olvasható a szervezet jelentésében.

A nők születéskor várható élettartama Norvégiában 83 év, Afganisztánban pedig 45 év.
Tíz norvég nő közül átlagosan több mint nyolc alkalmaz korszerű fogamzásgátló módszereket, és csupán minden százhetvenötödik. gyermeket fenyegeti az a veszély, hogy nem éri meg az ötödik születésnapját. Afganisztánban ezzel szemben csak a nők 16 százaléka használ valamilyen modern fogamzásgátló eszközt, és minden ötödik gyermek hal meg ötéves kora előtt.

Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Svájc a 11., 12., 13. és 14. míg Kanada csak a 20., az Egyesült Államok pedig csak 31. helyen áll. Magyarország a listán a 22., megelőzve Litvániát, Csehországot, Lettországot és Ausztriát.


mi/mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.