Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-25 15:53:00

„Nemcsak arab, hanem palesztin tavasz is van”

Abbász: békét akarunk, de nem akármilyet

Mahmúd Abbász palesztin elnök a "palesztin tavasz" beköszöntéről beszélt vasárnap Rámalláhba hazatérve, ahol több ezres tömeg hősként éltette az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról érkező vezetőt.

Abbász pénteken New Yorkban átadta Ban Ki Munnak, a világszervezet főtitkárának a - történelmi jelentőségűnek ítélt - palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet. A Közgyűlés ülésszakán mondott beszéde megváltoztatta a róla alkotott képet: szelíd bürokratából egyszeriben hőssé vált sok palesztin szemében.A Mukataába, a Palesztin Hatóság elnökségének székhelyére érkezve az elnök azonnal a palesztin nemzeti mozgalom történelmi vezérének, Jasszer Arafatnak a síremlékéhez sietett - számolt be róla az AFP hírügynökség.

Több ezernyi, palesztin zászlókat és az elnök nagy képeit

a magasba tartó híve előtt a Mukataa erkélyéről mondott rövid beszédében Abbász azt hangsúlyozta, hogy nem újítja fel a tárgyalásokat Izraellel, ha az nem állítja le teljesen a ciszjordániai telepbővítéseket, és a palesztin állam nem nyer nemzetközi legitimitást. "Jogainkat békés eszközökkel akarjuk elérni, tárgyalások útján, de nem akármilyen tárgyalások útján" - mondta.

"Elmentem az ENSZ-be, s magammal vittem a reményeiteket, álmaitokat, óhajaitokat, panaszaitokat, jövőképeiteket és egy független palesztin állam iránti sürgető igényeteket - folytatta az elnök. - Elmondtuk a világnak, hogy nemcsak arab, hanem palesztin tavasz is van." Mint mondta, ENSZ-beli fellépésével kezdetét vette a "nemzetközi diplomáciai harc", és vannak, "akik akadályokat akarnak fektetni utunkba". "Járjatok emelt fővel azért, mert palesztinok vagytok" - biztatta híveit.

Az izraeli és a palesztin fél között közvetítő közel-keleti ”kvartett” (Egyesült Államok, ENSZ, Európai Unió és Oroszország) képviselői pénteken azt javasolták, hogy a felek egy hónapon belül üljenek össze, dolgozzák ki a tárgyalások menetrendjét és módszertanát, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, s 2012 végéig kössék meg a végleges békeszerződést.

Abbász New Yorkból hazatérőben a repülőgépen azt mondta, hogy tanulmányozzák a javaslatot, de rögtön hozzátette, hogy nem fogadnak el semmi olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását és azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a "kvartett" közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Szentföld
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Szuperbaktériummal harcolnak az izraeli tudósok
  • Ismét kivonulnak a zsidók Egyiptomból?
  • Nemzetközi ostrom alá kerül Izrael?
  • Jeruzsálemben lesz az amerikai nagykövetség?
  • Döbbenet: erősödik a nőkkel szembeni kirekesztés Izraelben
  • Nem támogatja az ENSZ a palesztinokat
  • Támadások a Palesztin Hatóság ellen
  • Hamarosan 8 millió lakosa lesz Izraelnek
  • Mit mond a Biblia a népszámlálásról?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.