Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-18 20:00:00

Egyre több baloldali akadémikus a tüntetők között

A Wall Street nem elég! Ilyen az élet mozgalomban

Miután a világ számos országában – köztük hazánkban is – New York-i mintára megtartott tüntetéseken százezrek tiltakoztak az egyenlőtlen vagyonelosztás ellen, a lavinát elindító New York-i fiatalok csak még lelkesebbek.

Többheti New York-i tüntetés után lehetsz ápolatlan és kába, de éhes semmiképp. Sőt, több demonstráló beszámolója szerint a hízás legjobb receptje a hosszú távú tüntetés, sokan ugyanis jobban és többet esznek itt, mint otthon.
 

Központban az étel

A szolidaritás jegyében felállított népkonyhán ingyen van minden, legfeljebb adománnyal járulhatsz hozzá a több ezer ember étkeztetéséhez. Az étel útja sokszor ismeretlen: kérni Twitteren és különböző weboldalakon keresztül lehet, ezek aztán néhány nap után – hogy, hogy nem – spontánul meg is érkeznek. A szomszéd néni hozza tálcán a sütit, vagy éppen egy csomagküldő szolgálat furgonja tolat be a Zuccotti Parkba egy raklapnyi étellel – mindez szinte már természetesen hat a negyedik hete tüntető tömeg számára. Nagyon sokan rendelnek a parkhoz közeli éttermekből, igazi fellendülést hozva a tulajdonosoknak. Ahogy több vendéglős is megerősítette, szerte a világból érkeznek az online rendelések, legutóbb valaki Kaliforniából rendelt ötven pizzát a tüntetőknek, de érkezett már e-mail Németországból, Angliából, Franciaországból, Olaszországból és Görögországból is. Az egyik helyi étterem pedig ügyes marketingfogással rukkolt elő: megalkotta a mozgalom nevét kifacsaró Occu-Pie-t, ami valójában egy „várakozni tilos” tiltótábla jelű pizzát takar.

Az étel nem csak a létfenntartás miatt központi kérdés. Sokan éppen amiatt jöttek tüntetni, mert elegük van, hogy „méreggel etetik őket” – elsősorban az ipari termelésre és a genetikailag módosított élelmiszerekre utalva.
 

„Fura piros izé”

A tüntetők a negyedik hétre kedélyesen belakták a számukra kijelölt Zuccotti Parkot. Van már saját – nem hivatalos – himnuszuk, híreikről saját újságukban (a Wall Street Journal mintájára kitalált) „Occupied Wall Street Journal-ben” tudósítanak, amiben egy térkép is szerepel a parkban található különböző létesítményekről. A park közepén található a konyha – ez is jelzi fontosságát –, mellette a médiarészleg és az információs pult, az egyik sarok a közösségi találkozók (a közgyűlések) és a „népkönyvtár” színhelye, a másik pedig a művészeti sarok.

A térkép még egy objektumot jelez, „fura piros izéként”. Ez egy köztéri szobor, a félig olasz szülőktől Kínában született amerikai absztrakt expresszionista Mark di Suvero „Az élet öröme” nevet viselő, tetraéderekből álló alkotása. A művészeti installáció valószínűleg kellőképp megosztotta a tüntetőket, ezért is kerülhetett rá a térképre ilyen vicces-cinikus névvel. A szobrot amúgy a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MOMA) igazgatója, Agnes Gund és ügyvéd férje, Daniel Shapiro ajándékozta a városnak.
 

Baloldali gondolkodók a frontvonalon

A piros szobor akár még rejtett jelentést is hordozhat. Bár az elején egyértelműen anarchista felhangú tüntetés hamar jóval heterogénebb lett annál, semhogy így be lehessen skatulyázni a tömeget – szegények és kilátástalan helyzetben lévők politikai meggyőződéstől függetlenül mindenhol vannak –, mára azonban egyre több baloldali gondolkodó felbukkanása jelzi, hogy a mozgalom kezd visszatérni a gyökereihez.

Egyre több akadémikus mutatja ki rokonszenvét a tüntetőkkel. Az Amerikai Egyetemi Professzorok Egyesülete közleményben biztosította támogatásáról a 99% Mozgalmat, a Columbia Egyetemen pedig mintegy kétszáz tanár írt alá egy pozitív hangvételű petíciót. A nézet, miszerint az akadémiai szféra kivétel nélkül a tüntetések oldalára állt, olyan erőssé vált mára, hogy Paul Krugman, a Princeton Egyetem közgazdászprofesszora kénytelen volt kiadni egy közleményt, melyben jelzi: a New York Times etikai irányelvei tiltották meg neki, hogy kilátogasson a Zuccotti Parkba.

Megtették ezt helyette mások. Például a szintén Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz, Cornel West princetoni professzor, a markánsan baloldali szlovén filozófus, Slavoj Žižek vagy éppen Frances Fox Piven New York-i professzorasszony. Ők mind szóltak is a tömeghez, ami egyébként egyre viccesebb, az egyre több tüntető és a kihangosítás hiánya miatt (a rendőrség tiltja a hangosítók engedély nélküli használatát). Hogy a gondolatok még a hallgatóság szélén állókhoz is eljussanak, különös trükkhöz folyamodtak: a tömeg az aktuális előadó minden egyes mondatát harsogva megismétli. Ez egyrészt erősíti a közösségi összetartozás érzését (fricska ez a javából a hangosítók használatát betiltó rendőrségnek), másrészt megnehezíti a kommunikációt (nem engedheted meg magadnak, hogy ne figyelj oda vagy hogy beszélgess a melletted állóval, mert akkor könnyen káoszba fordulhat az „emberi mikrofon”). Az alábbi videón épp Žižek beszél:
 




Sokan úgy látják, hogy a koordinálatlan, és így széteséssel fenyegetett mozgalomnak ezek az akadémikusok valami olyan ideológiai hátteret szeretnének nyújtani, ami biztos támaszt nyújt nekik a további küzdelemben. Ez az ideológia azonban furcsa módon a szintén a rendezetlenségben érdekelt anarchiában gyökerezik.
 

Kormány nélküli demokrácia

Hogy az anarchista hatás honnan jön? David Graeber, az OWS-mozgalom egyik első szervezője, a Londoni Egyetem antropológusa 1989 és 1991 között húsz hónapot töltött Madagaszkár szigetén, ahol azt figyelte meg, hogy egy, a központi kormányzattól távoli kis közösség tagjai nem felülről irányított rendszerben élnek, hanem minden döntésüket konszenzussal hozzák meg. Minden egyes lakos maga dönthetett saját sorsáról, így lényegében mindenki autonóm módon cselekedhetett. A központi kormányzatra pedig nem kellett várni: ahelyett, hogy petíciót nyújtanának be mondjuk egy új kórház felállítására, a közösség dönthetett úgy, hogy maga építi meg az épületet, kikerülve a bürokráciát és az esetleges ellenérdekeket. Ezt a végletekig decentralizált döntéshozási mechanizmust nevezte Graeber „közvetlen akciónak” vagy „kormány nélküli demokráciának”.

Ezt aztán New Yorkban át is ültették a gyakorlatba. A 99% Mozgalomnak továbbra sincs vezetője – Graeber három nap után vissza is vonult, nehogy úgy tűnjön, ez az ő forradalma –, önkéntes alapon segít be mindenki. A döntéshozást pedig – legyen szó elvi kérdésekről, vagy olyan praktikus témákról, mint hogy miként vegyék fel a harcot az egyre alacsonyabb éjszakai hőmérséklettel, vagy hogy milyenfajta gyógyteákat készítsenek reggelente – a napi kétszer ülésező Közgyűlés hozza meg. Ha csak kicsiben is, de megvalósult tehát a valódi képviseleti demokrácia, ahol nem pártok által kijelölt, a lakosság számára legtöbbször ismeretlen politikus képviseli a jogaid, hanem magad szólalhatsz fel a különböző ügyekben. Más kérdés, hogy mindez rettentően lelassít mindenfajta döntéshozást, hiszen akár órákig is elnyúlhat egy-egy összejövetel – hosszú távon és nagyobb tömegnél ez egyre kevésbé lesz fenntartható.
 

Bill Clinton érzi a párhuzamot

Az egykori amerikai elnök, Bill Clinton egy chicagói előadásán azt nyilatkozta, hogy a tüntetők alapgondolata „egy pozitív vita kezdetét jelentheti”. Mert mi ellen is tiltakoznak? Az ellen, hogy „munkanélküliek, miközben azok, akik miatt elveszítették az állásukat, továbbra is magas fizetést kapnak, nem beszélve az óriási bónuszokról.” Clinton megérti, hogy ezek alapján a tüntetők azt gondolják, hogy „valami nagyon nem megy jól ebben az országban".

Clinton odáig ment, hogy a tüntetőket az arab tavasz résztvevőihez hasonlítsa, ami kétségtelenül bátor kijelentés, főleg egy demokrata párti politikustól. A telt házas estén a Time egyik szerkesztője, Richard Stengel beszélgetett a volt államfővel, ami során a világgazdaságtól kezdve Steve Jobs haláláig sok minden szóba került, ám a fő hangsúly mégis az OWS-mozgalomra került – annál is inkább, mert Chicago városában is aktivizálódnak a demonstrálók.

 

Tóth Miklós

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.