Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-06 14:00:00

Erkölcsrombolónak tartják a közösségi oldalakat

A vízicsatát is büntetik Iránban

A negyven fokos hőségben mi hűtene le jobban, mint egy jó vízicsata a barátokkal? Iránban azonban nem ilyen egyszerű a képlet.

Nem ismernek tréfát az ultrakonzervatív iráni hatóságok: tucatnyi fiatalt tartóztattak le Teheránban, miután azok a köztereken vízicsatával próbálták enyhíteni a hőséget. Múlt pénteken volt az első hasonló megmozdulás, akkor több százan csatlakoztak a Facebook-on terjedő eseményen. Ekkor a rendőrség még nem avatkozott közbe, a konzervatív vezetés azonban keményen megfogalmazta kritikáját, mikor másnap az online sajtóban megjelentek az önfeledt szórakozás képei, rajtuk a víztől a testhez tapadó ruhájú fiatal nőkkel és hiányos öltözetű férfiakkal. A második alkalmat már nem szalasztotta el a rendőrség: lecsapott a játszó fiatalokra, akik közül több tucatnyit letartóztatott. Az őrizetbe vettek közül egy fiú azt nyilatkozta: „Nagyon intim volt az egész, sokkal intimebb, mint amit eddig megszoktunk.”


Intim közeg

Teherán erkölcsrendészetének vezetője, Ahmad Roozbehani is osztja a fiú véleményét. Ahogy mondja, éppen emiatt az erkölcstelen intimitás miatt avatkoztak közbe. – Egy koedukált programot szerveztek a főváros egyik parkjába – ez a társadalmi normák ellen való – hangsúlyozta. A rendőrfőnök, Hossein Sajedinia megerősítette a letartóztatások hírét, az áldozatokat vádolva saját sorsukért, hiszen „abnormálisan” és az iszlám előírásaival ellentétesen viselkedtek. Az iráni honatyák is kivették a részüket az akció elítéléséből: egyikük szerint ez a korrupciót növeli, másikuk simán szégyentelennek nevezte a kezdeményezést.

A valódi ok azonban feltehetően mélyebben keresendő. Bármennyire is infantilis és ártatlan játéknak tűnik mindez, a konzervatív vezetés komoly fenyegetésnek érez minden közösségi kezdeményezést – főleg, ha azt az interneten vagy sms-en keresztül szervezik, ahogy a tavalyelőtti iráni véres megmozdulásokat. Azóta a hatalom rettegve figyeli a fiatalok legkisebb mozgolódását is: noha akkor leverték a nagyszabású, milliós tüntetéseket, az észak-afrikai és közel-keleti események nyilvánvalóan nem maradtak visszhang nélkül Teheránban és a többi iráni városban. Hiába korlátozza ugyanis Irán az internetet, teljesen lekapcsolni azt a 21. században lehetetlenség.

A legnagyobb ellenség, a Facebook is üzemel egyelőre, ennek megfelelően több, mint 14 ezren jelezték, hogy részt vennének a vízicsatán. A teheráni példa pedig gyors követőkre talált: a rendőri fellépés ellenére hasonló akciók szerveződnek több vidéki nagyvárosban. Márpedig ezeknek már tüntetés jellegük is lesz, hiszen a felhőtlen szórakozás mellett a dac is közrejátszik az utcára vonulásukban. Az iráni vezetés tehát maga alatt vágja a fát: egyszerű önfeledt játékból így farag politikai felhangú gyűlést.

Az egyik vízicsata nyomán egyébként egy külföldi újságírót, a France24 munkatársát is letartóztatták, majd négy napi fogva tartották. A bűne az volt, hogy fotókat készített az eseményről. Noha végül kiengedték, az erkölcsrendőrség munkatársa figyelmeztette, hogy ha folytatják „erkölcstelen” akcióikat, a hatóságok is keményebben fognak fellépni. Az újságíró képeit közben eltávolították a blogjáról – de már későn, addigra a nyugati lapoktól kezdve a legkülönfélébb blogokig rengetegen átvették azokat.

Nézze meg az alábbi rövid videót, és döntse el, veszélyt jelentenek-e ezek a fiatalok bárkire is.

 

Tóth Miklós

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Iszlám
  • Bérgyilkosok vadásznak a világhírű íróra
  • Ha egy muszlim nőt megölnek: becsületgyilkosság?
  • A fejkendő veszélyei a gyermekekre
  • Mikor lesz béke Izrael és Palesztina között?
  • Ki állítja meg a kereszténygyűlölőket?
  • Vallási ünnepen robbantott az öngyilkos merénylő
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Imát kér a keresztényektől a halálraítélt
  • A vallás teszi tönkre a turizmust?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.