Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-02 13:36:00

A zimbabwei rezsim a brit királyi esküvőn is képviseltette magát

A Vatikán diktátort is hívott a boldoggá avatásra

II. János Pál pápa vasárnapi boldoggá avatási ceremóniáján a Vatikán vendégül látnia a nyugati államokból kitiltott zimbabwei diktátort is.

A külföldi méltóságoknak fenntartott VIP-szektorban Robert Mugabe, Zimbabwe 1981 óta hatalmon lévő államfője is megjelent május 1-jén Rómában, hogy tiszteletét tegye II. János Pál pápa boldoggá avatásának szertartásán. A diktatórikus rezsimjéről híres-hírhedt elnök feleségével és két fiával, valamint a zimbabwei külügyminiszter a Vatikán meghívására érkezett a ceremóniára, miután a két állam között töretlen a diplomáciai kapcsolat.

Hiába sújtja szankciókkal az Európai Unió a zimbabwei vezetést, hiába tiltotta ki területéről az elnököt és körét, a Vatikán – szuverén államként – nyugodtan meghívhatja bármilyen eseményére. Az sem számít, hogy a Vatikán földrajzilag az EU-tag Olaszországba ékelődik bele, egy külön egyezmény értelmében a Szentszék meghívására érkező személyeket az olasz állam nem vonhatja felelősségre, hiába utaznak át Rómán.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi atya a ceremónia előtt megerősítette, hogy Mugabe szerepel a megjelenésüket visszaigazoló államfők listáján. A zimbabwei elnök nem először tehette a lábát Rómába: hat éve János Pál pápa temetésén is részt vett, sőt, akkor a brit trónörökössel, Charles herceggel is kezet rázott.

A hivatalosan katolikus Mugabe jelenléte azért is lehet kínos a Szentszéknek, mert az elnök éppen a múlt héten titulálta az országban tevékenykedő katolikus papságot a „Nyugat bábjainak”. Ennek előzménye, hogy a zimbabwei ellenzék − megelégelve a súlyos emberi jogi cselekményeket − egyiptomi stílusú forradalomra buzdította híveit, ami jó néhány katolikus missziónál is pozitív visszhangra talált, mivel a keresztények is kétségbeesetten, tehetetlenül figyelték az államvezetés erőszakos cselekményeit és az ellenzéki szimpatizánsok szisztematikus megfélemlítését.

A zimbabwei rezsim így egy héten kétszer hívta fel magára a figyelmet. A brit királyi esküvőn ugyanis megjelent az Egyesült Királysághoz akkreditált zimbabwei nagykövet, ami felháborodást keltett az országban élő, jellemzően ellenzéki beállítottságú zimbabweiek körében. A nyilatkozók kifogásolták azt az álszent nyugati hozzáállást, hogy miközben hivatalosan szankciók vannak érvényben a délkelet-afrikai országgal szemben, gazdasági és egyéb érdekek miatt meghívják a képviselőjét egy ilyen rangos eseményre, az állami protokoll szentségére hivatkozva.

–tm–


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.