Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-20 14:40:00

Rejtett magyarosítással vádolják a Híd vezetőjét

A szlovák politikus szerint Bugár a fejére állhat

Szlovákia összlakosságának 15 százaléka nem szlovák nemzetiségű, s ők otthon akarják érezni magukat. Mi szeretnénk ezt lehetővé tenni nekik – mondja Bugár, és ez nem mindenkinek tetszik

Nem értünk egyet azzal, hogy bárki is magyarosításról beszéljen. Az ilyennek nincs helye a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában (parlamentjében)" –  jelentette ki Bugár csütörtökön Pozsonyban.

A magyar politikus Igor Matovic képviselőnek, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belüli Egyszerű Emberek frakciócsoport vezetőjének délelőtti nyilatkozatára reagált. Matovic hét feltételhez kötötte a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításának támogatását.
A törvénymódosítás egyik legfontosabb eleme, hogy a jövőben a kisebbségi nyelvet olyan települések hivatalaiban is használni lehetne, ahol a kisebbségi lakosság aránya eléri a 15 százalékot. Eddig ez a küszöb 20 százalék volt.

A jogszabály módosítását Rudolf Chmel (Híd), a kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese terjesztette a parlament elé, s jelenleg a második olvasatnál tartanak. A téma ismételt megvitatása a jövő kedden kezdődik a pozsonyi törvényhozásban.
Bugár nemtetszésének adott hangot amiatt is, hogy vita van az alacsonyabb küszöb meghatározásáról. A szintén koalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom 15 százalékos helyett 18 százalékos küszöböt javasol. A Híd elnöke úgy véli: az ilyen veszekedés méltatlan az ügyhöz. Nagy a valószínűsége annak is, hogy azokban a községekben, ahol tíz éve még 20 százalékos volt a kisebbségi lakosság aránya, ma már a 18 százalékot sem éri el.

"Bugár akár a feje tetejére is állhat, megvádolhat bennünket a koalíció szétverésével, de a rejtett magyarosítás ilyen formáját mi semmi esetre sem fogjuk támogatni" - hangoztatta Igor Matovic. Leszögezte: ha nem teljesítik követeléseiket, az általa vezetett négytagú csoport nem fogja támogatni a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.