Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-03-28 16:15:00

Zöld előretörés Németországban

A japán cunami Merkelt is elsöpörte

Angela Merkel szerint a japán események befolyásolták a hétvégi tartományi parlamenti választásokat Németországban. A kancellár súlyos csapásnak tartja az eredményt.

A vasárnapi eredmények kapcsán a német kancellár pártja, a kereszténydemokrata unió (CDU) számára fájdalmas napról beszélt, utalva arra, hogy a konzervatívok 58 éves kormányzás után elvesztették a hatalmat Baden-Württembergben. Merkel elismerte, hogy ez súlyos csapást jelent a CDU történetében.

A tartományi választások eredményeként mind Baden-Württembergben, mind Rajna-Pfalzban a szociáldemokraták és a Zöldek alakíthatnak koalíciós kormányt. A szövetségi köztársaság történetében először egy tartomány élére zöld miniszterelnök kerülhet, Baden-Württembergben ugyanis a környezetvédelmet zászlajára tűző párt a szociáldemokratáknál több szavazatot szerzett.

Feltűnő volt, hogy sajtóértekezletén Merkel felettébb nyitott hangot ütött meg a Zöldekkel szemben. Emlékeztetett arra, hogy a Zöldek a hétvégi választások nyomán a szociáldemokratáknak tettek koalíciós ajánlatot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a konzervatívok becsuknák az ajtót bármilyen tárgyalások előtt. A kancellár közvetve utalt arra, hogy ez már a 2013-as országos parlamenti választásokra is vonatkozik.

Merkel megerősítette, hogy a választási kudarc ellenére kitart az energiapolitikában elhatározott fordulat mellett. A legrégibb hét atomerőmű működésére elrendelt 90 napos moratóriumot minden szempontból indokoltnak nevezte, ugyanakkor konkrétan nem utalt arra, hogy mindezt annak lejárta után meghosszabbítják. Szavai szerint a fukusimai atomkatasztrófa minden szempontból felülírta az atomerőművek biztonságával kapcsolatos, eddigi elképzeléseket. Az atomerőművek biztonsági ellenőrzése épp a kiszámíthatatlan kockázatok miatt vált elkerülhetetlenné - fogalmazott a kancellár, mindezt a japán események legfőbb tanulságának nevezve. Hangsúlyozta, hogy ezek fényében igyekeznek levonni a következményeket az atomenergia jövőjét illetően.

Angela Merkel kijelentette, hogy a maga részéről az atomenergia békés alkalmazásának híve, ugyanakkor hozzátette: mindez nem változtat azon, hogy a megújuló energiákra való áttérésre van szükség. Ennek menetrendjét nem közölte, de a jövőbeni energiapolitikával kapcsolatban legfőbb szempontként a biztonságot, a megfizethetőséget és az energiaellátás biztonságát nevezte. Utalt arra, hogy az általa elrendelt moratórium ideje alatt kormánya a tartományokkal együttműködve és a lehető legszélesebb konzultációk alapján igyekszik kidolgozni az új energiapolitika alapjait.

A kancellár utalt arra is, hogy a vasárnapi választási eredmények nyomán pártjának vezetőivel új programot dolgoz ki a CDU számára. Szavai szerint a koalíciós partnerrel kialakított viszonyon nem kívánnak változtatni, és hangsúlyozta, hogy nem tervez kormányátalakítást.
Hasonlóan nyilatkozott Guido Westerwelle, a két tartományi választáson egyaránt rendkívül rosszul szerepelt liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője.

A párt csupán egy hajszállal jutott be a baden-württembergi parlamentbe, de minden idők negatív rekordjával esett ki a rajna-pfalziból. Westerwelle - aki egy személyben a Merkel-kormány külügyminisztere - mindennek ellenére a kormány politikáját helyesnek nevezte, és elutasította, hogy pártja egyedül vállalja a felelősséget a történtekért, azt azonban elismerte, hogy az FDP "jobb formát" is tanúsíthatott volna. Elutasította, hogy a történtek nyomán akár pártelnökként, akár külügyminiszterként benyújtsa lemondását, azt azonban nem zárta ki, hogy az FDP vezetésében változások lehetnek.

Baden-Württembergben közben koalíciós konzultációk kezdődtek a Zöldek és a szociáldemokraták között. Továbbra is nagy a valószínűsége annak, hogy a tartomány új miniszterelnöke - először Németország történetében - a zöld Winfried Kretschmann lesz.
 


(mti)


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.