Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-09-30 15:30:00

A túlköltekező tagállamoknak automatikusan kivethető büntetést szabhatnak ki

A hatos csomag, és ami mögötte van

Az egységes pénz bevezetése óta (euró) a hatos jogszabálycsomag hatályba lépése az egyik legkomolyabb változást jelentheti a közös gazdaságpolitikában.

A közös gazdasági kormányzás ötlete a görög adósságválságot követően látott napvilágot. A megállapodás értelmében az eddigieknél szorosabban kell összehangolni a tagállamok gazdaságpolitikáját. A hat javaslatcsomagról nagyrészt a magyar EU-elnökség idején tárgyaltak, de az elnökség lejáratakor az Európai Paralment (EP) még nem szavazta meg. Most szerdán viszont sikerült kompromisszumot kötnie a tagállamoknak. Miben áll a változás a jövőre nézve?

Az EP álláspontja az, hogy a jövőben – a most jóváhagyott reformok eredményeként – a tagállamoknak tudomásul kell venniük az EB által kiadott figyelmeztetéseket, ami a költségvetési fegyelmet illeti. A most elfogadott jogszabálycsomag – mint sok más döntés az Európai Unióban – kompromisszum eredményeként született meg. Július elején Franciaország még azt jelezte, hogy az EB megnőtt szerepköre miatt (miszerint a felelőtlen költségvetési politikát folytató tagállamokkal szemben automatikus módon ellenlépésekre kerül sor) nem hajlandók megszavazni a közös gazdasági kormányzásra vonatkozó tervezetet. A szavazás előtt pár nappal az európai szocialisták is úgy foglaltak állást, hogy elégedetlenek a hatos csomagról született megállapodással, mert a növekedési tényező kisebb hangsúlyt kap, mint a költségvetési konszolidáció. Végül mind a hat jogszabályt meggyőző többséggel szavazta meg az EP.

Mindezek ellenére a jogszabály csomag legtöbb elemének végrehajtása csupán 2012-ben kezdődhet meg, mivel előtte még (október 4-én) a tagállami pénzügyminisztereknek is jóvá kell hagyniuk a javaslatot. A kontinensre külső nyomás is helyezkedik: Barack Obama a héten úgy nyilatkozott, hogy az európai országok nem tettek elegendő erőfeszítést a pénzügyi szektorban kialakult hiányosságok kiküszöbölésére. „Az európaiak nem léptek fel kellő hatékonysággal saját pénzügyi- és bankrendszerük problémáikkal kapcsolatban” – jelentette ki az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Az egységes pénz bevezetése óta (euró) a hatos jogszabálycsomag hatályba lépése az egyik legkomolyabb változást jelentheti a közös gazdaságpolitikában. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Magyarországot egyelőre csak közvetetten érinti, mert nem tagja az euróövezetnek. Mindemellett már készülnek olyan tervek is, amelyek a zónán kívüli tagállamokra is érvényes lesz.

Számos újítása mellett legfontosabb pontja a most szerdán elfogadott csomagnak, hogy a túlköltekező tagállamoknak automatikusan kivethető büntetést szabhatnak ki. Emellett számos fejlesztést dolgoztak ki a közös gazdaságpolitika megformálására:

  • – Jogi keret létrehozása a nemzeti reformprogramok ellenőrzésére;
  • – Az EB jogköreinek megerősítése;
  • – Egy újfajta pénzbírság létrehozása (a GDP 0,2%-a) az eurózóna tagállamaiban. Ezt abban  az esetben alkalmaznák, ha az államháztartási hiány vagy az államadósság adatait meghamisítva továbbítják az Unió felé;
  • – Kamatozó büntetés (a GDP 0,1%-a) abban az esetben, ha egy eurózónában lévő tagállam nem az ajánlásoknak megfelelően korrigálja a makrogazdasági egyensúlyát;
  • – A statisztikai hivatalok függetlenségének megerősítése és a statisztikai szabványok elősegítése

Az elfogadott javaslatcsomag az első látványos és fontos lépés a közös európai gazdaságpolitika felé. Európa vezető politikusai a közös gazdasági kormányzás megerősítésével remélik elkerülni azokat a válságokat, amelyek most – legalábbis részben – az együttműködés hiányával magyarázhatók.

europ
Szép Viktor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.