- Címlap
- Társadalom
- Világhír
- Életmód
- Kultúra
- Tudomány
- Sport
- Egyház
- Beszállhatok?
- Blogok
- Fórum
- Dossziék
- Film
- Videók
- Játék
- RSS
Mai morzsa
|
Világhír
2011-05-31 15:23:00 A magyar epertermesztők nem ugrándoznak örömükbenA gyümölcs, amiért egész Európa odavanSpanyolország ugyan a világ legnagyobb eperexportőre, Angliában, Franciaországban, Németországban e gyümölcs iránti igény kielégíthetetlen, és az elvárás már környezetkárosító hatással van Spanyolországra.Az intenzív mezőgazdasági műveléssel egész éven át termeszthető spanyol eper ötvenezer embernek ad munkát, és évi négyszázmillió euró bevételt eredményez. A spanyolok vörös aranynak hívják a kis piros gyümölcsöt, amely Délnyugat-Spanyolország látképét jellemzi: ameddig a szem ellát, melegházak kupolái borítanak mindent, ezen a vidéken termesztik a spanyol eper kilencven százalékát. Hatalmas gond, hogy nincs elég víz az öntözéshez, és a vízhiányt az epertermesztők fele illegális fúrással a mély talajvizekből igyekszik megoldani, ám ezek a kutak azt a felszín alatti, természetes tárolót apasztják, amelyből Európa egyik legjelentősebb lápja, az andalúziai Donana Nemzeti Park is táplálkozik, és így az epertermesztők közvetetten a költöző madarak életét is veszélyeztetik. A hazai piacokon április végén jelent meg a spanyol és a görög eper helyett a magyar termesztésű. Az Alföld napsütéses óráinak magas száma, a kevés csapadék és a talajösszetétel egyaránt a jó ízű gyümölcs termesztését segítő tényező, ám ahhoz, hogy ma finom epret szüretelhessünk, három évvel korábban elő kell készíteni a gyümölcsnek a talajt. Igen munkaigényes növénytermesztésről van szó.
A magyar eper szezonja május végével lejár, aki még mindig nem ette tele magát az apró piros gyümölccsel, annak hamarosan lengyel eperrel kell beérnie.
|
Hírsor
A hét java
|
|