Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-05-31 15:23:00

A magyar epertermesztők nem ugrándoznak örömükben

A gyümölcs, amiért egész Európa odavan

Spanyolország ugyan a világ legnagyobb eperexportőre, Angliában, Franciaországban, Németországban e gyümölcs iránti igény kielégíthetetlen, és az elvárás már környezetkárosító hatással van Spanyolországra.

Az intenzív mezőgazdasági műveléssel egész éven át termeszthető spanyol eper ötvenezer embernek ad munkát, és évi négyszázmillió euró bevételt eredményez. A spanyolok vörös aranynak hívják a kis piros gyümölcsöt, amely Délnyugat-Spanyolország látképét jellemzi: ameddig a szem ellát, melegházak kupolái borítanak mindent, ezen a vidéken termesztik a spanyol eper kilencven százalékát.


Eperfüggő Európa

Hatalmas gond, hogy nincs elég víz az öntözéshez, és a vízhiányt az epertermesztők fele illegális fúrással a mély talajvizekből igyekszik megoldani, ám ezek a kutak azt a felszín alatti, természetes tárolót apasztják, amelyből Európa egyik legjelentősebb lápja, az andalúziai Donana Nemzeti Park is táplálkozik, és így az epertermesztők közvetetten a költöző madarak életét is veszélyeztetik.
Az ENSZ Természetvédelmi Világalapja, a WWF rá akarja venni a spanyolokat, hogy csökkentsék az epertermesztés területét, hogy helyreállhasson az eredeti ökoszisztéma. 

Pedig az andalúziai eper biotermékként kerül Európa polcaira. Svájcban, ahol növekszik a biotermékek iránti kereslet, a termelők szigorúbb szabályozást követelnek, és vevőikre hivatkozva a lekövethetőség szintjéig tudni akarják, honnan és milyen szerekkel kezelt földből származik, amit kínálnak. Angliában az utóbbi két évben a biotermékek iránti kereslet a megszorítások miatt visszaesett, ugyanis az emberek először az élelmiszereken próbálnak spórolni, és lazítanak fogyasztási elveiken. De az eper iránti kereslet töretlen – írja a BBC hírportálja.

A hazai piacokon április végén jelent meg a spanyol és a görög eper helyett a magyar termesztésű. Az Alföld napsütéses óráinak magas száma, a kevés csapadék és a talajösszetétel egyaránt a jó ízű gyümölcs termesztését segítő tényező, ám ahhoz, hogy ma finom epret szüretelhessünk, három évvel korábban elő kell készíteni a gyümölcsnek a talajt. Igen munkaigényes növénytermesztésről van szó.


Magyar földeken


Fővárosi körútra indultunk, megkérdezni az eperkereskedők véleményét. A budafoki piacon áruló Horváth János zöldséges − aki saját bevallása szerint napi negyven-ötven ládányi magyar epret ad el − úgy véli, hogy a spanyolok hormonokkal felturbózott folyadékkultúrával termesztik az epret, és ha időre kell adott mennyiséget leszállítaniuk, azzal gyorsítják a gyümölcs növekedését.

Banka László lajosmizsei epertermesztő nyolcezer négyzetméternyi területének a felén szabadföldi, a másik felén melegházas eper terem. A nyugati export elmaradásának oka szerinte az, hogy amikor a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács angol partnereket hozott Magyarországra, nem sikerült üzletet kötni, mert a kereskedők utólag akartak fizetni, s ahhoz, hogy ezt a magyar termelők bevállalhassák, az állam segítsége kellett volna.

A lengyel és szlovák kereskedők a nagybani piacon a vásárláskor korrekten, azonnal készpénzzel kifizetik az epret, mondja a gazda. A spanyol eper olcsóságát azzal indokolja, hogy annak exportálása államilag finanszírozott, így lehetséges az, hogy áprilisban a nagybani piacon a spanyol epernél négyszer drágább volt a hazai.

A magyar eper szezonja május végével lejár, aki még mindig nem ette tele magát az apró piros gyümölccsel, annak hamarosan lengyel eperrel kell beérnie.


tallián

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.