Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-17 22:10:00

Megnyitná a piacot a külföldi élelmiszerláncok előtt az indiai kormány

A génmódosított élelmiszer vagy a külföldi üzlet a megoldás az éhínségre?

India egyre növekszik és éhes. Új-Delhi képtelen jóllakatni a világ majdnem legnagyobb népességét. Most a külföldi vállalatoknak biztosíthatnák az élelmiszer-ellátást, de óriási az ellenállás az olyan világcégekkel szemben, mint a Wal-Mart vagy a Tesco.

India harmadik legnagyobb városában, Bangalorban heti hat napon át tartja nyitva kisboltját Radhish. Az utcákon óriási a forgalom, riksák kerülgetik egymást, férfiak dohányoznak a járdán, a nők gyümölcsöt és zöldséget cipelnek haza. De eltekintve a kis zacskó chipstől és az ázsiai instant tésztacsomagtól, Radhish ládái üresek: nincsenek áruk, nincsenek vevők. Csak valamikor néhány nap múlva érkezik új szállítmány, nem tudja pontosan, mikor.

Az államilag támogatott, kedvezményes áruk szállítása rendszertelen

Radhish vevői a szegénységi küszöb alatt élnek, olyan családok, ahol a havi bevétel ötven euró alatti. A teljes népesség negyede, 300 millió indiai, kapja a rizst, a búzát, a cukrot és a kerozint kedvezményes áron a boltokban. Rita is várja a következő vásárlást Radhish boltjában. A 43 éves nő 18 éve itt vásárol be háromtagú családjának az élelmiszerkártyával, amit a kormánytól kap havonta egyszer. Nem értik, hogy az élelmiszerárak miért duplázódtak meg az utóbbi években más üzletekben.

A legtöbb éhező kisgyermek országa

India lakossága, gazdasága és fogyasztása gyorsan nő, sokkal gyorsabban, mint az élelmiszer-termelés. Az előrejelzések szerint 2025-re Indiának több lakosa lesz, mint Kínának, de a föld már most sem tudja eltartani az 1,2 milliárd embert. Egyetlen országban sem éheznek annyian, mint Indiában. Az UNICEF jelentése szerint a világ összes alultáplált öt év alatti gyermekének 42 százaléka indiai. A Welthungerhilfe német segélyszervezet aktuális beszámolójában nagyon súlyos helyzetről beszél, és Etiópiával, valamint Kambodzsával egy csoportba sorolja az országot.

Újabb zöld forradalom kell

„A kormány tudja, hogy Indiának egy új zöld forradalomra van szüksége” – mondta Abhay Laijawala, a Deutschen Bank kutatási részleg vezetője Mumbaiban. Az első zöld forradalom a hatvanas években zajlott le, akkor a növényvédő szerek és műtrágyák használata növelte a hozamokat. De az éhínséget nem győzték le így sem. Az elvándorlás, a gépesített mezőgazdaság hiánya és a vízhiány máig jelentős probléma az indiai mezőgazdasági szektorban. A tipikus gazda kis földjén csak annyi növényt ültet, amennyi családja ellátásához szükséges, és egy keveset, amit a helyi piacon elad.

Génkezelt magot mindenkinek – a Syngenta megoldása?

A svájci vetőmaggyártó, a Syngenta, 80 környékbeli gazdát hívott meg egy PR-rendezvényre újságírók mellett az indiai Rádzsasztán államban. Voltak, akik mezítláb érkeztek. Műanyag székeken ültek az árnyékban, egy nagy udvarban, és a termelékenység növekedéséről beszéltek – a Syngenta növényvédő szereinek és hibrid vetőmagjainak viszonylatában. „Madhav Lalmenaria tízszer többet keres, mióta nyugati növényvédő szerekkel permetezi négyhektáros földjét. Épített egy házat, vásárolt egy traktort, a gyerekei iskolába járnak” – meséli a Syngenta egyik menedzsere.

Habár a módosított vetőmag több bevételt hoz, de drágább is, folyamatosan vásárolni kell, több műtrágyára van mellette szükség, és sokkal hajlamosabb a betegségekre. „Sok gazda nem engedheti meg magának ezt a vetőmagot” – mondta Bheku Singh Gaden. Ő maga csak hibrid vetőmagot ültet, de a termést eladja a piacon, a saját családja hagyományos magokból készít ételt. „Jobb az íze” – tette hozzá. Rengetegen félnek a külföldi termékektől. Egyre több rákos megbetegedésről számolnak be a növényvédő szereket használó gazdák körében.

A Wal-Martnak jönnie kell

Miközben a hibridfajták eladása nő, a vegyipari vállalatok évek óta tárgyalnak a politikusokkal és a szövetségi államok vezetőivel Új-Delhiben a további engedélyekről. Génmódosított zöldségvetőmagot is értékesítenének, de eddig csak a pamutot hagyták jóvá. A civil szervezetek is szkeptikusak: még nincs olyan génmódosított vetőmag, ami fenntartható módon csökkentené a szegénységet a kistermelők között a fejlődő országokban. Ráadásul az egészségügyi kockázatokat sem vizsgálják megbízhatóan.

Az infrastruktúra hiánya miatt sok élelmiszer megromlik, mielőtt célba érne

Ha azonban a termelők a növényvédő szerek és a módosított vetőmagok segítségével nagyobb hozamot érnek el, akkor is kérdéses, hogy a termékek tányérokra kerülnek-e. Indiában a 300 millió tonna termesztett gyümölcs és zöldség 30-40 százaléka minden évben tönkremegy. Az infrastruktúra siralmas, ami megnehezíti az ellátási lánc zökkenőmentes működését, és hűtőházakból is nagyon kevés van. A nemzetközi vállalatok ezen a téren valós segítséget nyújthatnának, az indiai kormány ezért akar szupermarketláncokat nyitni, mint a Wal-Mart, a Carrefour vagy a Tesco.

Az SAP már ott van

Az indiai újságok címlapjait a vitatott tervekről szóló értekezések foglalják el ezekben a napokban. Néhány fontos koalíciós partner ellenzi külföldi befektetők beengedését a kiskereskedelembe, a családi vállalkozások és kiskereskedők pedig félnek, hogy elveszítik munkájukat. A vita egyre fokozódik a kormány és az ellenzék között.

A kabinet a döntést újra elnapolta. A szakértők továbbra is úgy vélik, hogy a reformok elkerülhetetlenek, és a külföldi cégek hamarosan 51 százalékos részesedést szerezhetnek az indiai szupermarketekben. „Indiának meg kell tenni ezt a lépést” – állítja a Deutsche-Bank vezetője, Laijawala.

„Az indiai mezőgazdaságban nagy lehetőségek rejlenek – akár saját erőből is” – jelentette ki ezzel szemben Heinz Peter, a Welthungerhilfe segélyszervezet munkatársa. Az új öntözőrendszerekkel és a monokultúráktól való elmozdulással, valamint a jobb tárolási lehetőségekkel jobb eredményeket lehetne elérni. Az innováció mindenképpen szükséges: Singh kormánya szerződést írt alá az SAP-val, a német szoftverfejlesztő cég november óta élelmiszer-elosztási rendszeren dolgozik, amivel ezt automatizálhatják a legszegényebbek részére. Az óriásprojekt megkönnyíti az élelmiszer-elosztást és megnehezíti a korrupciót. Ha minden jól megy, Radhish ládái már nem állnak sokáig üresen.

 

 

spiegel.de / K. M.

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.